Vasútbiztonsági kampánynap Balatonon

iho/vasút   ·   2012.06.08. 12:14

A MÁV Zrt. a rendőrséggel közösen dél-balatoni vasútátjárókban tart rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapot pénteken. Ezúttal a gyalogosok, kerékpárosok figyelmét hívják fel a vasúti átjárókon való áthaladás szabályaira. Emellett az alsóőrsi motoros fesztivál résztvevőit figyelmeztetjik a körültekintő közlekedés fontosságára.

Vasút–közút kereszteződésekben évente 40 súlyos baleset történik, 20 halálos kimenetelű; az ok a gyalogosok, gépjárművezetők figyelmetlensége. A MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, hogy közös akciókkal felhívja a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden vasútátjárós baleset megelőzhető. A rendhagyó biztonsági kampányokon egy-egy közlekedésben résztvevő csoportra koncentrál a vasúttársaság. Ezúttal elsősorban a gyalogosokat és a kétkerekű járművek vezetőit (bicikliseket, motorosokat) szólítják meg pénteken.

Tavaly nyáron a Balatonlellén két figyelmetlen német turista vesztette életét<br>(fotók: MÁV Zrt.)

Siófokon a Sió utcánál, Balatonlellén az Ady Endre utcánál, Balatonfenyvesen pedig az Ipoly utca és a Tinodi utca kereszteződésénél található vasúti átjáróban tart kampánynapot a vasúttársaság. Szakembereik az alsóörsi Harley-Davidson találkozóra is kilátogatnak, ahol színes balesetmegelőző programokkal várják a motorosokat.

A MÁV Zrt. sajtóközleményében hangsúlyozza, hogy egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában. A nemzeti vasúttársaság 2000-től – mintegy kétmilliárd forintos sorompóprogram keretében – az átjárók nagy részét ellátta félsorompóval, és folyamatosan korszerű jelzőberendezések kiépítésével támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál.

Szabálytalanság a vasúti átjárónál – a gyalogosok veszélyeztett csoportba tartoznak a vasúti baleseti statisztikák alapján

Ennek ellenére évi csaknem 40 súlyos útátjárós baleset történik, szinte 100 százalékban a gyalogosok illetve járművezetők figyelmetlensége miatt. Az útátjárós balesetek visszaszorítása közúti, vasúti és társadalmi érdek egyaránt – írja közleményében a MÁV Zrt.

Kapcsolódó hírek