Újra követ hord a Kárpát Vasút Komlóról

Vörös Attila   ·   2024.04.25. 08:50
XS107539

Ezúttal egy Nyíregyháza melletti aszfaltkeverő üzem a célállomás.

Visszatért a Kárpát Vasút a komlói vonalra áprilisban. A vasúttársaság az elmúlt években gyakori vendég volt a 47-es vonalon: a kampányszerű kőszállításokat jellemzően ők vitték Komlóról. A téli pangás után most újra nagyobb mennyiségű követ adnak fel vasúton a bányából, ezúttal a Nyíregyházára, egy Orosnál működő aszafltkeverő üzembe. A fordában észrevételeink szerint két, huszonöt kocsi körüli szerelvény mozog. A tehervonatokat a villamosított vonalszakaszon a GYSEV-től bérelt Szilivel továbbítják, míg a dízeles részeken saját vagy bérelt mozdony dolgozik.

Mecsekpölöskén robog át Gunhild a Nyíregyházára tartó rakott kővonattal a késő délutáni napsütésben (fotók: Vörös Attila)

Az első rakodási nap április 8-án volt, akkor a Szili Rákosról ötven üres Eas-kocsit hozott el. A Kárpát 022-es Nohabja a kocsik felével kocogott fel Komlóra, majd az egész napos rakodást követően vissza. Azóta a vasúttársaság láthatóan nehéz helyzetbe került mozdonyok terén, a GYSEV-től már hetek óta bérli a 001-es Ludmillát, mostanában pedig a franciavágási tolatósra is a zöld-sárgák Bóbóival megy a Kárpát. Hétfőn a régi szép idők felelevenítéseképpen a komlói forgalomra a Start 235-ös Klasszik Szergejét bérelték ki – szerdán pedig már csak remot Dácsiára futotta a dombóvári fűtőházban.

A 235-ös Szergej érkezik az üres szerelvénnyel Dombóvár felől

A tapasztalatok szerint hétfőn, szerdán és pénteken van nagyobb esély kárpátos kőrakodásra, míg a kedd és a csütörtök a Rail Cargo Hungaria (RCH) tolatós tehervonatának a napja. A tolatóson április elsején cserélték le a Start mozdonyát saját kargós Traxxra, azóta a szürke gép vitézkedik a környéken. Csak olyan napokon kell már Szergejhez nyúlnia az RCH-nak, amikor több dízeles vonata is van. Ilyenre azokon a heteken lehet esély, amikor Baján gabonát rakodnak. A rakott szerelvényeket két részletben húzzák vissza Dombóvárra, így szerdán vagy csütörtökön kellhet a Szergej az RCH-nak is még.

A Rail Cargo Hungaria szürke büszkesége száguld bajai üres gabonavontával Mőcsényben

Április 24-én például a hétfőn Bajára érkezett gabonavonat első felét a Traxx továbbítja Dombóvárra, míg a szekszárdi tolatóson a 116-os Szergej dolgozik. A Kárpát Vasút vélhetően a hétfői naphoz hasonlóan Szergejt bérelt volna szerdán is, de mivel a 235-ös revíziós, csak remot Dácsiát tudtak adni Dombóváron. A 319-es gép az üres szerelvényt két részletben vitte fel Komlóra.

Tolatás, vonatösszeállítás Komlón

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek