Búcsúznak a csuklós hibridek Budapesttől, megint

Ács Attila   ·   2019.11.25. 12:00
Volvo7900AHybrid_Volanbusz_kicsi

A Volánbusz és a huszonnyolc Volvo 7900A Hybrid útjai hamarosan elválnak, a közelmúltban országos méretűvé duzzasztott cég a jövőben nem kívánja tovább üzemeltetni a típust, ami így másodjára tűnik el a főváros közlekedéséből. A buszok még csak négy évesek, de életútjuk kalandos:

A csuklós hibridek gyakori vendégek a Volvo Hungáriánál (fotó: Ács Attila)

Mint az év elején beszámoltunk róla, a buszok rendelkezésre állása pocsék, átlagosan minden negyedik hibrid javítás alatt van, de olyan napok is előfordultak, amikor még az állomány felét se tudták kiadni. Emellett az üzemanyag-megtakarításuk sem meggyőző, illetve a 30 millió forintos bérleti bérleti díj (évente és buszonként!) is drágította a költségeket.

Úgy tűnik, megelégelte ezt a helyzetet a Volánbusz is, így azokat a 2014-e,s MOS rendszámú dízel Volvo 7900A-kat fogják visszahozni, amelyeket éppen ezek helyett tettek át annak idején elővárosi/helyközi forgalomra. A Volánbusz a nyáron egyébként – többek között – 30+3 új, csuklósbusz beszerzésére is kiírt egy tendert, ennek még mindig nincs eredménye, de a műszaki specifikációban a „bilikék” szín is szerepel, így arra lehet következtetni, hogy ezek Budapesten állnak majd forgalomba.

A hibrideket dízel Volvo 7900A-k váltják, az átlag utasnak valószínűleg fel sem fog tűnni a különbség (fotó: BKK-archív)

A visszahelyezett MOS-ok helyére egyébként háromtengelyes Volvókat csoportosított át a cég, ezek helyére pedig a vadonatúj Credók mentek.

Hamarosan tehát megint leáll az összes csuklós hibrid Volvo, a további sorsuk egyelőre kérdéses, bár azon sem lepődnénk meg, ha harmadjára is visszatérnének, immár a BKV üzemeltetésében. (A hárombetűsnek egyébként szintén „nincs szerencséje” a hibridekkel; a 2017-ben beszerzett negyven szedett-vedett Volvókból hét még azóta se volt forgalomban soha, de a maradéknak is alacsony a kocsikiadási százaléka.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.