Húsz éve történt a pörbölyi tragédia

iho   ·   2013.02.13. 09:00
00

Nem tudni, akkoriban felmerült-e a fémtolvajlás terrorcselekménnyé minősítése akár a hatóságok, akár a közvélemény körében – egy tizenkét halálesettel járó baleset, aminek elsődleges kiváltó oka egy akkumulátor eltulajdonítása volt, mindenesetre elgondolkodtató.

A pörböly-alsónyéki vasúti átjáróban az AS 926 számú fénysorompó akkumulátorát valamikor január végén lopták el, az útátjáró a baleset idején már két hete fedezés nélkül volt. Az arra járó vonatok személyzetét írásbeli utasításban figyelmeztették, a közúton közlekedők csak a saját óvatosságukban és a KRESZ-tanfolyamon tanultakban bízhattak.

A tragédia napján, 1993. február 12-én hűvös, ködös reggeli időben indult el a Gemenc Volán iskolabusza, hogy a pörbölyi és környékbeli gyerekeket összegyűjtse, és Bátaszékre szállítsa. Az útátjáróhoz közeledő, Kiskunhalas felől érkező 7817-es személyvonat (MDmot 3016 vontatta) késése miatt az írásbeli rendelkezésen szereplő 15 helyett közel 80 kilométer per órás sebességgel haladt.

A mozdonyvezető – szabályosan – Figyelj! jelzést leadva, ám sebességcsökkentés nélkül haladt tovább. Az 55-ös úton haladó busz – feltehetőleg a vezető azt gondolta, hogy a vonat már elment – szintén szabályosan lassítva, körülnézve hajtott a pályára, az érkező vonat pont a közepén eltalálva ütközött neki.

(forrás: Tokaji Tamás gyűjteménye)

Az ütközéstől a busz kettétört, a roncsokat még 150 méteren át tolta maga előtt a vonat. A buszvezető és tizenegy iskolás a helyszínen meghalt, tizennyolcan megsérültek. Az autóbusz az influenzajárvány miatt csak 29 gyermeket szállított a megszokott, 60 körüli létszám helyett. A balesetben elhunyt buszvezetőt nem lehetett felelősségre vonni, a mozdonyvezetőt az írásbeli utasítás be nem tartása, és az emiatt bekövetkezett halálos baleset miatt első fokon két, a Legfelsőbb Bíróság az ügyész súlyosbítási kérelme után három év börtönbüntetésre ítélte.

Az áldozatok eltemetésére közadakozásból 18 millió forintot gyűjtöttek össze, a halottaknak egységes sírokat építettek, és a baleset helyszínén emlékművet is emeltek.

Kapcsolódó hírek