Megérkezett Szerbia első kínai mozdonya

iho/vasút   ·   2017.04.25. 21:15
400px_kinaiszerbmozdony

Az Elektroprivreda Srbije még tavaly áprilisban rendelt két mozdonyt a kínai CRRC Zhuzhoutól. Az első gépet nemrég rakták hajóra Kínában, ami egészen a romániai Konstancáig szállította, onnan folyami hajón vitték el Sremska Mitrovicáig. Az energetikai vállalat a mozdonyt a napokban vehette át Obrenovacban.

Átvette első, a kínai CRRC Zhuzhou által gyártott villamos mozdonyát a szerb állami villamosenergia-termelő vállalat (fotó: Elektroprivreda Srbije)

A hétezer kilowatt névleges teljesítményű gépek száznegyvenes tempóra képesek, huszonöt kilovolt ötven hertzes hálózatról üzemelnek, továbbá megfelelnek az európai műszaki átjárhatósági előírásoknak. Az Elektroprivreda Srbije a kolubarai külszíni bányákból kifejtett lignitet szállító tehervonatokat fog velük továbbítani a Nikola Tesla erőmű egységeihez. A kizárólag a vállalat által használt vonalhálózaton évente körülbelül huszonötmillió tonna teherárut szállítanak, jóval többet, mint az állami vasúti hálózaton. A szerelvényeket jelenleg Končar-gyártású 411-es, valamint 443-as sorozatú Škoda villamos mozdonyok húzzák. A tolatási, rendezési feladatokat többféle dízelgéppel végzik. Az Elektroprivreda Srbije hálózata még egy öt kilométer hosszú, kilencszáz milliméteres keskeny nyomközű pályát is magába foglal – számol be a Railway Gazette.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.