A potyautasoknak sosem szokás örülni. Viszont létezik a statisztikai hibahatár és a szabályt erősítő kivétel. Ez a süni is fönti kategóriákba tartozik. Szlovákiában egy Pantográfon találták meg, amint éppen csámcsogva falatozott. Valószínűleg az egyik vezér vihette föl magával – elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a három lépcsős magasságot máshogy „megugorta” volna – aztán a sün úgy gondolta, szétnéz, és valószínűleg elsőre nem sikerült megtalálni.

Jó étvágyat!

Hogy furcsa-e a kenyérmorzsa csipegetése? Egyáltalán nem! Ahogy szerkesztőségünk „legbiológusabb” tagja, Attilám megjegyezte a redakció levelezőlistáján, „eszik az mindent!”

„Hosszú” Pantográf, három betétkocsival

De tényleg, a klasszikus sünábrázolás a tüskés háton cipelt almával bizony megtévesztő, egyszerű bérmunkáról van szó, ebben az esetben. Ugyanis a sün tápláléka főként földigilisztákból és csigákból áll, de más kisebb állatokat is fogyaszt, például sáskákat, földön fészkelő madarak fiókáit, gyíkokat, de néha dögöket vagy lehullott gyümölcsöket is eszik. Időnként tojások is szerepelnek étlapján, de a sünállomány előfordulása és gyakorisága alapjában véve a földigiliszták mennyiségétől függ. Miattuk is pusztul el olyan sok sün az utakon, mivel, főleg meleg esők után, a giliszták az aszfaltútra másznak, ahol a sünök könnyen összefogdossák őket.

Kassán, egy Csörgő társaságában

És akkor pár szó a Pantográfról is, ha már „vonatos újság” vagyunk. A „jellegzetes arcélű” 460-as sorozatú motorvonatokat csak 1975 és 1977 között gyártották. Két vagy három betétkocsival közlekedtek. Itt egy kapcsolt szerelvény éppen Eperjesről indul.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!