Új járat hozzáillő géppel Ferihegyen

Márványi Péter   ·   2012.03.29. 15:16
cim

A járatnyitásoknak momentán különös jelentőségük Ferihegyen van, pláne, ha egy újabb angliai várossal születik meg az összeköttetés. A Jet2.com már eddig is járt Budapestre, Leeds pedig ígéretes desztináció, amit az is bizonyít, hogy a nyitójáraton, bár ilyenkor még nem ritka az alacsony load-faktor, a gép eléggé jól töltötten, 142 utassal érkezett, miközben a maximális férőhely 148 fő.

A szokásos tűzoltós vízfüggöny-köszöntés ezúttal elmaradt, talán az időjárás sem volt tökéletesen alkalmas hozzá, mert nagyon erős volt a szél. De ez nemigen csökkentette a reptériek örömét: Kam Jandu légiközlekedési igazgató fogadta a járatot, az első utasok pedig láthatóan örömmel fogadták a budapestiek bonbonos kedvességét a lépcső alján.

A Jet2.com első leedsi járata állóhelyre gurul. Klikkeljen a képre és nézze meg galériánkat! <br>(fotók: Márványi Péter)

A TTG Hungary hírlevele szerint a Jet2.com csak alig egy évtizede, 2003 februárjában kezdte meg működését. Első menetrend szerint járata Leedsből Amszterdamba repült. A második bázisukat Manchesterben hozták létre, ahonnan az első járatuk éppen Budapestre indult 2004. december 1-jén. Eredetileg hetente három járatot terveztek, amit 2010 nyarától heti ötre emeltek. A légitársaság 2011. április 21-től heti három alkalommal Manchester mellett a skóciai Edinburgh-ből is elindította járatait Budapestre.

Nagy-Britannia egyébként Magyarország harmadik, Budapest pedig második legfontosabb küldőpiaca. A mintegy 800 ezres lakosú Leeds Anglia egyik meghatározó regionális központja. A nagyvárost jelenleg London után az Egyesült Királyság második legfontosabb pénzügyi és üzleti központjaként tartják számon. Emellett nagyon fontos a helyi idegenforgalom is: Leedset évente mintegy másfél millióan keresik fel szabadidős céllal. Leeds emellett jól ismert híres focicsapatáról, a Leeds Unitedről is, melynek mintegy 40 ezer férőhelyes stadionja a szigetország 11. legnagyobb sportlétesítménye – teszi hozzzá a hírlevél.

A Flight International adatbázisa szerint a Jet2com flottája 24 „Classic” 737-300-asból, egy NG 737-800-asból és tíz hosszabb és nagyobb befogadóképességű, interkontinentális utakra is alkalmas 757-esből áll.

Kapcsolódó hírek