Újabb betegszállító áll le Szegeden

iho/közút   ·   2012.04.10. 10:49

Újabb betegszállító dobja be májustól a törölközőt Szegeden. Alig több mint egy hónapja vonult ki a piacról a Maros Sped, amely a város területének negyedéről, valamint több környékbeli településről szállította a betegeket. Helyettesítése azóta sem megoldott, a másik három cég vette át a feladatait. Májustól rendeződne a helyzet, ekkorra azonban újabb vállalkozás áll le, a Medico-Trans Kft. Erről a cég március 27-én levélben tájékoztatta az OEP-et és az ÁNTSZ-t – írja a Délmagyar.hu.

Az okokról Zs. Tóth Endre cégvezető nem akart nyilatkozni. A lap úgy tudja, a Maros Spedhez hasonlóan anyagi megfontolásból döntöttek az OEP-finanszírozott betegszállítás befejezéséről. A cég működteti a betegtaxit, amely Szegeden és vonzáskörzetében fuvaroz hasonlóan, mint a betegszállítók, csak privát megrendelésre, és jóval gyorsabban. Májustól csak a magánszektorból él majd.

Tanács Róbert, az Országos Betegszállító Szolgálat Csongrád megyei irányító szervezetének vezetője azt mondja: nyártól komoly problémákra lehet számítani. – Miután a Maros Sped kiszállt, a helyére egy másik, megyén kívüli betegszállító cég pályázott. A szegedi Nüke Kft. ezek után kapacitást cserélt vele: Bács megyei munkáit odaadta, és helyette átvette három autóval a szegedi területet. Ez a rendszer májustól működne, de most az a helyzet, hogy az újabb bedőlés miatt akkortól ismét három autó hiányozni fog.

Ráadásul így Szegeden mindössze két betegszállító cég marad – együtt összesen két tartalék autóval rendelkeznek. – Ezt már adminisztratív módon nem lehet megoldani úgy, ahogyan a Maros Sped kiesésekor tették. A Medico-Trans betegeit már biztosan nem vehetjük át – mondta el Tanács Róbert. Szerinte az egész megyei ellátás összeomolhat hónapokon belül. – Ha rövid időn belül nem lesz üzemanyagár-kompenzáció, valószínűleg a Nüke Kft. sem folytatja. Vagyis nyáron a harmadik szegedi betegszállító cég is leáll. Állami feladatot látunk el, de még a működési költséget sem finanszírozzák számunkra. Így mi fizetünk az OEP helyett – csakhogy akik erre hajlandók, lassan végleg elfogynak.

Kapcsolódó hírek