Vót: Gigavonatok Pakson

Vörös Attila   ·   2018.01.30. 21:15
80_dkomlodtkuvma

Az elmúlt tíz évben kétszer volt nagyon erős időszaka a paksi vasútállomásnak, legalábbis teherforgalmi szempontból. Vótunk apropója a tíz évvel ezelőtti pörgés: csúcson termelt a szivacsgyár, ráadásul a gabonát is serényen rakodták a 42-es zsákvonal végállomásán. Sajnos nem sokkal később a szivacsgyár átállt a közúti szállításra, a nagy gabonakampány lecsengésével pedig már csak évi pár alkalommal rakodtak Pakson nagyobb vonatokat. Öt év, és maradt a havi két kocsi fa és egy tartály az atomerőműnek. A kiszolgáló tehervonat egy évtizede még heti három alkalommal közlekedett, hétfőn, szerdán és pénteken indult el Dunaújvárosból a szergejes menet Paksra. Ma már nincs rendszeres kiszolgálás, évi néhány alkalommal van csak tehervonat Pakson.

A még újszerű 315-ös Szergej húzza irdatlan vonatát Dunakömlődnél Paks felé. A szivacsnak való kocsikat látjuk, de a fák mögött mégegyszer ennyi gabonás kocsi is a menettel tart. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból

Az áruszállításban most már szinte egyedül maradtak meg az erőmű üzemanyagát szállító szerelvények, évente 3-4 alkalommal cammognak le Paksra az urán-dioxid-pasztillákkal az atomvonatok.

A másik nyüzsgő időszak 2009-ben volt, az M6-os autópálya építéséhez hordta az állomásra az Eurocom a zúzott követ, cementet, sódert. Napi két pár kővonat közlekedett ebben az időszakban, és néha még adódott gabonavonat is. A 42-es vonal Dunaújváros alatti részén Dunaföldvárnál megáll az élet, oda viszont a bioetanolgyár miatt szerencsére rengeteg vonat jár.

A kutyusok szurkoltak, hogy minél később jöjjön a Bézé!

Amikor gyűjtögettem a képeket a visszaemlékezéshez, örömmel jutott eszembe a már akkor is romos Dunakömlőd állomás három kölyökkutyája. Igazi falu végi vegyes jószágok voltak, talán megvan még közülük pár. Nagyon kedvesen segítettek elütni az időt, amíg a személyvonatra vártam – akkor még járt a Bézé...

* *

Fotós kollégánk cégeknek és magánszemélyeknek is vállal fotózást: esküvő, rendezvény, portré, családi képek műfajában keressék bátran Attilát az alábbi elérhetőségein!

Honlap: vorosattila.com
Facebook: Vörös Attila fotó
Instagram: vorosatil_ae
Mail: voriae@gmail.com

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.