Jövőre leáll az Air Transat budapesti járata

iho   ·   2016.09.15. 08:45
cim

Az Air Transat  két sikeres év után a jövő évi nyári szezonban nem indít közvetlen járatot Budapestre, adta hírül szerkesztőségünkhoz eljuttatott rövid közleményében a légitársaság

– E stratégiai döntés hatásának felülvizsgálata után a légitársaság elképzelhetőnek tartja a budapesti járat egy későbbi időpontban történő visszaállítását – folytatódik a közlemény.

A járat a mostani nyári menetrendben még üzemel...

Az Air Transat 2017-ben számos európai célállomásról továbbra is üzemelteti közvetlen járatait Torontóba, Montrealba és Vancouverbe, amelyekről bővebb információ a légitársaság honlapján található. Feltehető, hogy a zágrábi és a prágai vonalról lehet szó, amelyeket a budapestivel egyidőben üzemelt be a légitársaság.

Mint akkor beszámoltunk róla, az Air Transat A330-asa 2015 júniusában szállt le először Budapesten, ráadásul rögtön teltházas volt a járat, amely Montreal érintésével érkezett. A leszállás után tartott ünnepségen a járatot köszöntő magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a járatnyitás „beruházási, turisztikai és nemzetpolitikai” jelentőségű esemény, a kanadai befektetőknek a régióban Magyarország az elsődleges célpont, a turisták száma dinamikusan nő.

...a jövő nyáriban azonban már nem szerepel

Az Air Transat mindezzel együtt csak a nyári menetrendi időszakokra tervezte a járatot, és nem is szerepelt az elképzelések között a járt fenntartása a téli időszakra, és idén a montreali közbülső állomást ki is hagyta a járat menetrendjéből. Mint ismeretes, a kanadai kapcsolat az ottani magyar diaszpóra okán is fontos volt, a Malév is fenntartotta a torontói járatot, amíg voltak ehhez megfelelő 767-esei.

Az Air Transat tavaly még igazi konkurencia nélkül járhatott Kanada és Magyarország között. Az egyetlen más próbálkozás a kanadai vonalon a SkyGreece görög–kanadai légitársasághoz fűződött, de nem volt hosszú életű: görögországi indulóállomással és Budapest érintésével repült Torontóba, azonban a cégnek csak egyetlen 767-ese volt. Tavaly augusztusban a pilótafülke ablakának megrepedése miatt a gép Zágrábban rekedt, és ettől kezdve a társaság, amely már amúgy is komoly pénzügyi nehézségekkel küszködött, nem tudott mit kezdeni a bedőlő járatokkal. A cég  leállt, majd szeptemberben végleg bankcsődöt jelentett.

A fő versenytárs heti háromszor jár Torontóból Budapestre (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Megjelent viszont a piacon az igazi vetélytárs, a kanadai nemzeti légitársaság leányvállalata. Idén júniustól az Air Canada Rouge 280 üléses 767-300-asai hetente háromszor repülnek Budapest és Toronto között. Gyanítható, hogy ez az a konkurencia, amivel az Air Transat, egyébként Kanada harmadik legnagyobb légitársasága, ezen a vonalon nem tudott versenyezni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek