Esti dróthúzás Esztergom felé

Az esztergomi vonal villamosítási munkái miatt szeptember 18-ától november 11-éig – október 23. és november 1. kivételével – Pilisvörösvár és Esztergom között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat az esti és éjszakai vonatok helyett.

(térképek forrása: MÁV Zrt.)

Máshogy járnak napközben a szerelvények a 8-ason

A GYSEV Sopron és Győr közötti vonalán pályakarbantartási munkák miatt szeptember 22-éig, naponta 7:25-től 16:55-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Sopron és Csorna között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Pótlóbusz jár a 17-es zalai végén – a GYSEV „oldalán”

A GYSEV Szombathely–Zalaszentiván vonalán karbantartás miatt szeptember 18-ától 23-áig – naponta – 6:30-tól 9:20 óráig és 10:30 órától 13:20-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Zalaszentiván és Vasvár között vonatpótló autóbuszokkal kell utazni. Zalaszentiván–Zalaszentlőrinc között mindkét irányban összekötő járat közlekedik.

Pótlóbusz jár a 17-es zalai végén is – a MÁV „oldalán”

A Szombathely–Nagykanizsa vonalon október 5-éig pályafelújítást végeznek. Ezért a vonatok menetrendje módosul, illetve Újudvar–Nagykanizsa között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Folytatják a 40A fölújítását is

Jelentős változásokra kell számítani a Budapest–Pusztaszabolcs elővárosi vonalon és a csatlakozó vonalakon utazóknak a Kelenföld–Háros, illetve az Érd–Százhalombatta vonalszakaszok szeptember elsején megkezdődött pályafelújítása miatt.

 • A felújítás október 31-éig tartó fázisának idején módosul a menetrend a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár, a Budapest–Sárbogárd–Baja és a Budapest–Székesfehérvár elővárosi vonalakon is.
 • Pusztaszabolcsról Sárbogárdra és Dombóvárra a személyvonatok 20–30 perccel korábban indulnak. Az utolsó esti, Pusztaszabolcs–Sárbogárd viszonylatú személyvonat 27 perccel később közlekedik. A Dombóvárról Sárbogárdra és Pusztaszabolcsra tartó személyvonatok 18–30 perccel később indulnak és érkeznek. Az első reggeli, Dombóvárról Budapestre tartó vonat viszont 20 perccel korábban közlekedik.
 • Reggel hat órától éjfélig a Déli pályaudvar és Százhalombatta, Pusztaszabolcs, Dunaújváros között közlekedő vonatok a teljes útvonalukon, mindkét irányban 30 perccel később indulnak és érkeznek. A vágányzár ideje alatt egyes, Budapest–Százhalombatta és Budapest–Pusztaszabolcs között közlekedő vonatokat (mindkét irányban) töröltek a menetrendből, illetve ezek más vonatokkal összevonva közlekednek. Néhány Budapest–Százhalombatta viszonylatú vonat nem áll meg Nagytétény-Diósd és Érdliget megállóhelyeken.
 • A Budapest–Pusztaszabolcs–Rétszilas vonalszakasz változásai miatt a csatlakozó vonalak menetrendje is módosul.
 • A Budapest–Székesfehérvár vonalon a Z30-as zónázók, illetve a Budapest-Déli–Martonvásár vonalszakaszon (mindkét irányban) a munkanapokon közlekedő vonatok ideiglenesen kimaradnak a menetrendből. Helyettük új, G30-as viszonylatszámú vonatok közlekednek a Déli pályaudvar és Székesfehérvár között, mindkét irányban.
 • A G43-as vonatok csak Kőbánya-Kispest–Kelenföld illetve Kelenföld–Kőbánya-Kispest között járnak. Kelenföldön átszállási lehetőség lesz az Érd alsón át közlekedő G30-as vonatokhoz. A G30-as vonatok Érd alsón át közlekednek, ezért Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, helyettük Kastélypark és Érd alsó megállóhelyeken állnak meg.
 • A Gemenc és a Sugovica expressz vonatok a Keleti pályaudvarról korábban indulnak Bajára, a Bajáról érkezők pedig később érkeznek meg.
A Kanizsáig tartó balatoni felújításról

Fontos változásokra kell számítani a dél-balatoni vonalon és a csatlakozó vonalakon utazóknak a Balatonboglár–Fonyód–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa szakaszon szeptember 11-én kezdődő pályafelújítás miatt, amelynek ez a munkafázisa október 5-éig tart.

(térkép: MÁV ZRrt)

 • December 9-éig folytatódik a Kaposvár–Fonyód vonal felújítása. A vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek.
 • A vágányzár ideje alatt módosul a menetrend a Budapest–Nagykanizsa, illetve a Balatonszentgyörgy–Keszthely vasútvonalon szeptember 11-étől. Balatonszemes és Nagykanizsa között vonatpótló autóbuszokkal kell utazni mindkét irányban, egyes vonatpótlók csak Balatonszentgyörgyig közlekednek.
 • Az ütemes gyorsvonatok autóbuszai Balatonszemes–Balatonszentgyörgy, illetve Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa között fekvő állomásokat nem érintik, ezért ezeken a szakaszokon ráhordó buszokkal lehet utazni.
 • A keszthelyi állomásra, illetve onnan az ütemes gyorsvonatokhoz csatlakozó vonatok utasait Keszthely–Balatonszemes–Keszthely között vonatpótló autóbuszok szállítják. A Fonyódról 6:25-kor és 13:02-kor Keszthelyre induló vonat utasainak a teljes útvonalon pótlóbuszokkal kell utazniuk.
 • A személy- és a sebesvonatok autóbuszai a vonatok eredeti útiránya szerinti megállókban vagy – a közút kialakításának megfelelően – az azokhoz legközelebb fekvő Volán megállóhelyen állnak meg.
 • A balatonszentgyörgyi csatlakozások biztosítása érdekében egyes Balatonszentgyörgy–Keszthely–Tapolca–Ukk–Celldömölk közötti vonatok részben módosított menetrend alapján közlekednek.
 • A Pécs–Kaposvár–Tapolca–Celldömölk viszonylatú vonatok utasait Kaposvár–Fonyód–Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok szállítják.
Lassan véget ér ez az éjszakai műszak a 40-es baranyai végén

A Budapest–Dombóvár–Pécs vonalon pályafelújításokat végeznek. Szeptember 18-án és 19-én éjjel Bükkösd és Pécs, 20-án éjjel Szentlőrinc és Pécs, 21-én éjjel, valamint 25-étől 27-éig éjszakánként Mecsekalja-Cserkút és Pécs között vonatpótló autóbuszok közlekednek az esti, illetve a hajnali – a hirdetményben megjelölt – vonatok helyett.

Menetrend-módosulások a borsodi fővonalon

A Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon október 6-áig munkanapokon a vonatok menetrendje módosul felújítási munkák miatt. Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között esténként vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A ceglédi elővárosi vonatok is megérzik a hajdúsági felújítást

A Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonalon szeptember 23–24-én a ceglédi elővárosi vonalon karbantartást végeznek. Ezért, illetve a Püspökladány–Debrecen közötti felújítások miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Nagy munka a 100-ason

Jelentős változások vannak a Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon a Püspökladány–Debrecen vonalszakaszon augusztus 26-án kezdődött pályafelújítás miatt, amelynek első munkafázisa október 31-éig tart.

A vágányzár ideje alatt módosul a menetrend a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon. A Budapest-Keleti és Budapest-Nyugati pályaudvar közötti úgynevezett kör-InterCity vonatok mindkét irányban csak Nyíregyházáig közlekednek, a közvetlen InterCity-vel történő továbbutazást nem tudjuk biztosítani Nyíregyházán egyik irányban sem. Az átépítés miatt az InterCity vonatok 15–20 perccel hosszabb menetidővel közlekednek Budapest felől a Püspökladányon túli állomásokra, illetve ennyivel korábban közlekednek Püspökladányig a keleti országrészből Budapest felé.

 • Püspökladány és Debrecen között egy helyi vonatpár ideiglenesen nem közlekedik. A vasárnaponként Zajta és Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő Hétmérföldes nevű vonat Debrecen és Budapest között nem közlekedik, helyette a Záhonyból Budapestre tartó sebesvonat továbbítja a zajtai vonat kocsijait, amely Debrecenben 18:31-kor áll meg.
 • Szeptember 21-én hajnalig Püspökladány és Debrecen között, kizárólag éjszakánként néhány vonat helyett vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
 • A Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vonalszakaszon a debreceni vonal átépítése miatti változáson felül szeptemberben több hétvégi vágányzár miatt is változik a vonatok menetrendje.
 • A Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza vasútvonal Miskolc és Nyíregyháza közötti szakaszán is változik a menetrend, a nyíregyházi IC-csatlakozások és a kör-IC vonatok rövidebb útvonala miatt.
 • A Debrecen–Tiszalök vonalon minden második vonatpár menetrendje módosul, hogy a Debrecen–Budapest irányú IC-csatlakozások minél több vonatnál megmaradjanak napközben.
 • A Debrecen–Mátészalka vonalon is változik a menetrend. Debrecenben a fővonalon módosított menetrend alapján közlekedő IC vonatokkal csak az egyik irányban lehet megoldani a jelenleg egyébként mindkét irányban megfelelő csatlakozásokat. A módosított menetrend életbelépésétől viszont csak a fő utazási irányt részesítik előnyben a csatlakozás tekintve: hétköznapokon hajnaltól délig a Mátészalka–Budapest irányban, délutántól pedig a Budapest–Mátészalka irányban, vasárnap egész nap a Mátészalka–Budapest irányban lesznek rövid idejű vonatcsatlakozások.
 • A Tiszalök–Görögszállás–Nyíregyháza vonalon a módosítások miatt – a görögszállási csatlakozások megőrzése érdekében – szinte mindegyik vonat menetrendje módosul, és több járat nem áll meg Hajnalos megállónál.
Nyírábrány felé kerül a Corona és a Hargita

Október 31-éig a Püspökladány–Debrecen és a Mezőpeterd–Biharkeresztes között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Püspökladány–Biharkeresztes–Nagyvárad (Oradea) vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Berettyóújfalu és Biharkeresztes között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Corona és a Hargita nemzetközi IC vonatpárok Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány útvonalon közlekednek. Az Ady Endre nemzetközi IC vonatpár a vágányzár ideje alatt nem közlekedik. A 369-es és 368-as számú vonatok csak Biharkeresztes–Nagyszalonta, a 365-ös 364-es számú vonatok csak Biharkeresztes–Nagyvárad viszonylatban közlekednek. A vonatokhoz Püspökladány–Biharkeresztes viszonylatban csatlakozó vonat- vonatpótló autóbusz lesz.

Békésben tovább tart a nagy mellékvonali munka

Mezőtúr–Szarvas–Orosháza állomások közötti, illetve az Orosháza és Mezőhegyes közötti vágányfelújítások miatt december 9-éig a vonatok menetrendje módosul, illetve Mezőtúr–Szarvas, Szarvas–Orosháza és Mezőtúr–Mezőhegyes között a hirdetményen megjelölt napokon vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Kapirgálnak a 150-esen is

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonalon szeptember 29-éig, majd október 2-ától december 9-éig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Szeptember 30-án és október 1-jén Soroksár és Kunszentmiklós-Tass állomások között vonatpótló autóbuszokkal kell utazni. Az Ivo Andric, az Avala és a Beograd vonatok nemzetközi kocsijai Cegléden és Kiskunfélegyházán át kerülő útirányon közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!