Akkumulátoros elektromos Scania teherautót üzemeltet Dániában a Coop

iho/zöldút   ·   2020.07.16. 09:00
elektromos_scania0

A megújuló bioüzemanyagokkal és hibrid elektromos megoldásokkal üzemelő nehézkategóriás járművek használata az egyik leghaladóbb országgá tette Dániát a fenntartható közlekedés terén. Mostantól akkumulátorról üzemelő, tisztán elektromos hajtású járművek is megjelennek az útjaikon. Az akár 140 kilométer becsült hatótávolságú Scania tehergépkocsi a tervek szerint 2021 első negyedévében áll majd üzembe a Coop vállalatnál. A hatótávolság gyorstöltési lehetőségekkel növelhető, például az áruk fel- és lerakodása közben.

– Túl lassan halad a zöld átállás a közlekedési ágazatban – mondta Nicolaj Boysen, a Coop Danmark logisztikai igazgatója. – Ezért úgy döntöttünk, hogy magunk állunk ennek az élére, hogy felpörgessük a fejlődést és megmutassuk, ez egy járható út.

A szén-dioxid-kibocsátástól mentes üzemelés és a csendes elektromos hajtásnak köszönhetően jóformán nulla zajszennyezéssel az akkumulátoros elektromos tehergépkocsik ideálisak a városi elosztófuvarozásban. A forrástól a kerékig számított károsanyag-kibocsátástól mentes üzemelés előfeltétele, hogy az elektromos áram ne fosszilis energiaforrásból származzon, és ilyenek széles körben rendelkezésre állnak Dániában.

A Scania idén mutatja majd be hivatalosan az akkumulátoros elektromos teherautóit. A vállalat már most is gyárt akkumulátoros elektromos buszokat és hibrid elektromos tehergépjárműveket, illetve autóbuszokat a megújuló bioüzemanyagokkal működő járműveinek széles választéka mellett.

 

A teherautó adatai
  • Legnagyobb megengedett össztömeg: 20 tonna (A fülke-alváz nagyobb saját tömegét ellentételezi a dán kormány jogszabálya, amely akár 2 tonnával nagyobb össztömeget enged meg az akkumulátoros elektromos járműveknek)
  • Hajtásképlet: 4×2
  • Hajtáslánc: 230 kW teljesítményű villanymotor/290 kW csúcsteljesítmény, kétfokozatú sebességváltó, 2150 Nm legnagyobb nyomaték
  • Energiatárolás: Li-ion-akkumulátor, 135 kWh felhasználható energia
  • Töltés: 130 kW legnagyobb teljesítmény, egyenáram esetén
  • Hatótávolság: akár 140 kilométer – fuvarfeladattól/üzemeléstől függően
  • Elektromos mellékhajtás teljesítménye: 50 kW
  • Scania L-szériás városi fülke térdepléssel és az utasoldali ajtóban alul elhelyezett kiegészítő ablakkal

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek