Fővárosi testárkászás

iho/biztos út   ·   2016.03.01. 10:50
ikarus_arok0

Szerencsés kimenetelű baleset történt a XVII. kerületben: a Szent Imre herceg úton egy Ikarus csúszott árokba. Senki nem utazott a 198-as buszon, viszont a sofőrnek meg kellett várnia, amíg a katasztrófa-védelmisek kiszabadítják, nem tudta máshogy elhagyni a járművet.

Ez már az események vége. Az előzményeket is megnézheti! A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Mihadák Zoltán)

De mi is az a testárkászás?

A terminus technicus Szegedről származik, pontosabban, ott van rá kézzelfogható bizonyíték: Péter László, a város díszpolgára, irodalomtörténész írta meg, hogy annó a XIX. század végi, XX. század eleji Szegeden, amikor elkezdett virágozni a kávéházi kultúra, akkor létezett két testület a városban: az Iszák regiment és a Testárkászok.

Az Iszák regiment mindenkit a tagjai közé fogadott, aki megfelelő módon ivott. Egy nagyon fontos feltétele volt a tagságnak: úgy kellett inni, hogy éjfél előtt nem volt szabad elázni, aki hamarabb az asztal alá itt magát, az kizárták a regimentből. A testárkászok voltak a regiment támogatói, mindenféle értelemben. Ők voltak azok, akik miután az iszákosok teljesítették küldetésüket, hazakísérték őket, már ha tudtak menni, persze. Ha pedig arra volt szükség, akkor szó szerint kiszedték az út menti árokból a regiment tagjait. A testárkászok közé zenészek is tartoztak. Nekik ott is „eredeti foglalkozásukat kell űzni”, csak hallja mindenki, hogyan és mikor ér haza az Iszák regiment dicső tagja. A zajos siker után néhány év alatt mindkét testület megszűnt.

Fontos tevékenységüket valahogy így tudjuk elképzelni, ahogy most a katasztrófavédők munkáját.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek