Kiírták a tendert a budafoki remíz felújítására

iho   ·   2015.02.13. 18:45
00kicsi

A budafoki remíz – eredetileg külön erőművel – 1899-től 1963-ig szolgálta a nagytétényi, törökbálinti helyiérdekű vasúti közlekedést, majd a közlekedés átszervezésével Dél-Buda villamosait. Az átalakítás elkerülhetetlen, a kocsiszín jópár része még a HÉV-korszak, az előző századforduló építészetét, forgalmát tükrözi.

A kocsiszín a megnyitás idején<br>(forrás: A főváros tömegközlekedésének másfél évszázada, Budapest, 1987)

Budapesten legutóbb Hungária kocsiszínt alakították át 2006-ban, akkor a szintén vadonatúj Siemens Combino villamosok fogadására. A 2015–16-ban érkező – és többek közt a budai fonódó hálózatra szánt – CAF-kocsik újabb átalakítást igényelnek. 2014-ben, az utolsó villamosnapon már meg lehetett tekinteni a átványterveket, a közbeszerzést ma írták ki.

Az utolsó villamosnapon, 2014-ben<br>(fotó: Dékány András)

A kocsiszín vágányhálózatában a mai napig a korabeli, bő százéves megoldások köszönnek vissza, a korabeli, kéttengelyes kocsikra szerkesztett váltókon haladnak ma is a villamosok. A teljes átépítésen kívül a felismerhetetlenségig megújul az épületegyüttes is, a régi remízre már csak a neve fog emlékeztetni. A kocsiszíni ki-, és beállást megkönnyítendő, a jövőben a Fehérvári útról mindkét irányból elérhetőek lesznek a kocsiszíni vágányok, a Forgalmi utcai delta is vágánykapcsolatot kap a belső területekhez.

A látványterv<br>(forrás: BKK)

A technológiai berendezésekhez új hurokvágány épül, két vágányon vizsgálatok, egyen pedig a tisztítás zajlik majd. Új, a szennyvizet újrahasznosító, oldal-, és homlokfali mosóberendezés, fényezőkonténer is épül. A kivitelezés 2015 tavaszán kezdődik, és várhatóan egy éven át tart, a beruházást 99,33 százalékban a KÖZOP, illetve várhatóan az IKOP finanszírozza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.