Megfázott Poprádon a kínai elektromos busz

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.10.09. 08:45
kiskep

A kínai gyártmányú BYD elektromos buszt a szlovákiai Poprádon (Poprad) két hétig tesztelik, ha sikeres lesz a próbafutás, akkor Poprád lehet az első szlovák város, ahol villanybuszok közlekednek majd a városi közlekedésben. A buszteszt azonban nem indult zökkenőmentesen. Október 4-re virradó éjszaka meglehetősen hideg volt. Mínusz hét fokot mértek hajnalban a Magas-Tátra kapujában fekvő Poprádon, s valószínűleg a nagy hideg miatt lemerült az akkumulátor a buszban. A hibát hamar orvosolták, néhány perc késéssel útjára indulhatott az első villanybusz.

Szép tiszta időben mutatták be Poprádon a BYD villanybuszt<br>(fotó: Poprád - Városi Hivatal)

Amenniyben sikeres lesz a tesztelés, s beválik a BYD busza, már akár jövőre is forgalomba állhatnak az új környezetbarát járművek a tártaaljai nagyvárosban. Nagy előrelépést jelentene a buszok közlekedtetése a környezetvédelem szempontjából, mondta el a Sme szlovák lapnak Poprád polgármestere. Pedig nem olcsó mulatságnak számít egy-egy új elektromos busz. Az akkumulátor teljesítményétől függően akár 400 ezer euróba is kerülhet egy jármű. Persze elérhető ennek az árnak a feléért is, de akkor kevesebb kilométert tesz meg két töltés között. A tesztbusz városi közlekedésben egy töltéssel 250 kilométeres táv megtételére elegendő energiát kap. A kínai elektrobuszokat Lőcsén (Levoča) gyártanák. BYD márkájú elektromos buszok már közlekednek például Hollandiában, Olaszországban, Izraelben s Törökországban is. A budapesti vendégszereplésről itt írtunk.

A vezetőfülke

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek