Nagy javítás a hatvani oldalban

A Budapest–Hatvan vonal Rákos–Pécel és Aszód–Tura közötti szakaszán folytatják a pályafelújítást. Június 30-áig a vonalon számos vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

 • A miskolci, kassai, nyíregyházi és debreceni InterCity vonatok a Keleti pályaudvarról öt perccel korábban indulnak, illetve öt perccel később érkeznek oda.
 • Egyes hatvani elővárosi vonatok nem közlekednek, helyettük az egri és a sátoraljaújhelyi gyors- és sebesvonatok Budapest–Hatvan között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
 • Június 17-éig és 21-étől 30-áig három gödöllői elővárosi vonat öt perccel korábban, 13:05, 15:05 és 17:05 órakor indul Budapest-Keleti pályaudvarról. Három gödöllői elővárosi vonat tíz perccel korábban 14:55, 16:55 és 18:55-kor érkezik a Keleti pályaudvarra. A vonatok Rákosligeten, Rákoscsaba-Újtelepen, Rákoscsabán nem állnak meg. Helyettük Rákos–Pécel szakaszon mindkét irányban pótlóbuszokkal lehet utazni. A többi gödöllői elővárosi vonat nem közlekedik ideiglenesen.
 • Június 18-ától 20-áig három gödöllői elővárosi vonat öt perccel korábban indul a Keleti pályaudvarról, 13:05-kor, 15:05-kor és 17:05-kor. A Keletibe 14:55-kor, 16:55-kor és 18:55-kor érkező gödöllői elővárosi vonat helyett Rákos és Gödöllő, illetve Rákos és Pécel között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A pótlóbuszok utasainak a csatlakozást a sülysápi vonatok biztosítják a Keleti pályaudvar és Rákos és vissza viszonylaton. A Keleti pályaudvarról Hatvanba 5:05-kor és 6:05-kor induló vonat csak Gödöllő–Hatvan között közlekedik. A Hatvanból a Keleti pályaudvarra 6:45-kor érkező vonat utasainak Hatvan és Aszód között pótlóbusszal kell utazni. A Keleti pályaudvarról Hatvanba a 20 órakor induló gyorsított személyvonat nem közlekedik.
 • Június 26-áig és 29, 30-án a Keleti pályaudvarról Hatvanba 23:50-kor induló személyvonat nem közlekedik, Rákos–Hatvan között pótlóbuszokkal lehet utazni. A csatlakozást Budapest-Keleti–Rákos viszonylatban a 23:55-kor induló szolnoki vonat biztosítja.
 • Vasárnapi közlekedési rend szerinti napokon a Nyíregyházáról induló, Keletibe 23 órakor érkező sebesvonat csak Hatvanig közlekedik.
Rendületlenül dolgoznak Érd felsőnél

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon és a csatlakozó vonalakon jelentős menetrendi változások vannak a Kelenföld–Érd felső szakaszon végzett pályafelújítás miatt június 15-éig, a nyári menetrendig. A munkafázisokhoz igazodva ezt követően további módosítások is lesznek a felújítás várható befejezéséig, 2019 tavaszáig.

Változások a távolsági forgalomban:

 • A Budapest-Keleti pályaudvar–Pécs viszonylatú InterCity vonatok helyett Kelenföld–Százhalombatta között vonatpótló autóbuszok közlekednek, Százhalombatta–Pécs között pedig vonatok.
 • A buszos pótlással közlekedő InterCitykre díjmentes helyjeggyel pótjegyet ad a vasúttársaság a jelenlegi pót- és helyjegy helyett.
 • Kelenföldön a pótlóbuszok a BKK Etele téri megállóhelyén fordulnak. A buszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, előzetes helyfoglalás, együttes elhelyezés és kerékpárszállítás nem biztosítható.
 • Százhalombatta–Pécs között változatlan útvonalon és változatlan menetrend szerint közlekednek az InterCity-k, kivéve a Tubes/Somogy IC-t, valamint vasárnaponként a Budapestre tartó Misina/Kapos IC-t, amelyekkel átszállás nélkül lehet utazni.
 • Budapestről Pécs, valamint Gyékényes felé, mindennap délutánonként a Tubes-Somogy InterCity-vel biztosítjuk a közvetlen eljutást (Budapest-Déli–Kelenföld–Érd alsó–Tárnok–Érd felső–Pusztaszabolcs–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs útvonalon).
 • Ellenkező irányban, Pécs/Gyékényes és a Déli pályaudvar között vasárnap nem közlekedik a – hétfőtől szombatig, reggelenként közvetlen eljutást biztosító – Tubes-Somogy IC. (Az IC Gyékényes és Pécs felé/felől közlekedő részeit Dombóváron kapcsolják szét, illetve össze.) Vasárnaponként azonban Kaposvárról és Pécsről indul közvetlen InterCity (Misina/Kapos IC néven) a Déli pályaudvarra a délutáni, esti időszakban.
 • A Tubes/Somogy IC – a gyakoribb megállási rendje miatt – Kaposvár és Gyékényes között felármentesen vehető igénybe.
 • A Budapest-Déli pályaudvarra érkező és onnét induló Flirt motorvonatból álló pécsi, illetve kaposvári IC-kre helybiztosítás nélküli pótjegyet kell váltani.
 • A Budapest–Baja viszonylaton, a teljes útvonalon vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat a Gemenc expresszvonat helyett. Ellenkező irányban, a Baja–Budapest viszonylatú Gemenc expresszvonatok Baja és Szekszárd között személyvonatként közlekednek, onnan viszont Kelenföldig pótlóbuszok járnak az expressz helyett. A pótlóbuszok az M6-os autópályát veszik igénybe, ezzel is csökkentve az eljutási időt. Ezeket a buszokat pótjegy váltásával lehet igénybe venni.
 • A pénteki közlekedési rend szerinti Sugovica Expressz nem közlekedik, az eljutást Sárbogárdig a Tettye IC, Sárbogárd–Baja között pedig személyvonat biztosítja. Vasárnaponként a Sugovica Expressz helyett pótlóbusz közlekedik a teljes útvonalon. A busz pótjegy megváltásával vehető igénybe.
 • Sárbogárd–Bátaszék–Baja vonalon egyes járatok menetrendje módosul az expresszvonatok menetrendi változásai miatt.

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások:

 • Óránként mindkét irányban egy-egy, közvetlen, átszállás nélküli utazást biztosító, S40/S42 jelzésű elővárosi vonat közlekedik Budapest-Déli-Pusztaszabolcs/Dombóvár és Budapest-Déli-Pusztaszabolcs/Dunaújváros között Érd alsón át, Tárnok érintésével. A vonatok 4:40-20:40 között korábban, óra 40 perckor, majd pedig 21:15-kor, 22:15-kor, 23:15-kor és 0:15-kor indulnak a Déliből, a Déli pályaudvari érkezés későbbre, óra 19 percre kerül át az 5:19-0:19 közötti idősávban.
 • Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban az eddigieken felül további két-két S40-es jelzésű vonat közlekedik Budapest és Pusztaszabolcs között. (A reggel Budapestre érkező vonatok közül az első Dombóvárról, a második pedig Sárbogárdról vonatrészeket továbbít. A délután Budapestről induló sűrítő vonatok csak Pusztaszabolcsig közlekednek.)
 • A forgalom elől elzárt Kelenföld–Érd felső szakasz megállóhelyei a módosuló 700-as, 701-es, 702-es és 703-as jelzésű Volánbusz járatokkal és a BKK járataival közelíthetők meg. A 700-as járatcsoport menetrendje kibővül, egyes járatok útvonala Budafokig hosszabbodik meg ideiglenesen. A buszok összeköttetést teremtenek Érd alsó, Érd felső, Érdliget és Budatétény vasútállomások között. A BKK és a Volánbusz autóbuszain a vasúti bérleteket elfogadják a meghatározott szakaszokon: BKK 13-as, 13A-s, 113-as és 113A-s autóbuszok esetében Budatétény vasútállomás–Barackos út/Angeli utca–Angeli utca/Nagytétényi út szakaszon; a BKK 33-as, 114-es, 133E-s, 213-as és 214-es autóbuszain Budafok, Városház tér–Budatétényi sorompó szakasz; a Volánbusz 700-as, 701-es, 702-es és 703-as autóbuszain a vonal teljes hosszán. Ezekről az óránként közlekedő pusztaszabolcsi vonatokra Érd felsőn biztosít csatlakozást a vasúttársaság.

A vágányzár kihatásai más vasútvonalakra:

 • A 30a számú, Budapest–Székesfehérvár vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, ez érinti a Veszprémből induló és oda érkező járatok egy részét is:
 • A Budapest-Déli–Martonvásár közötti, Z30-as jelű zónázóvonatokat törölték a menetrendből, helyettük Budapest-Déli–Tárnok között az S40/S42-es vonatok közlekednek a Z30-asokkal megegyező menetrenddel és megállási helyekkel.
 • A G43-as jelzésű, gyorsított személyvonatok Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, ehelyett Kastélypark megállóhelyen állnak meg.
 • A Déli pályaudvarról munkanapokon 15:05, 16:05 és 17:05-kor induló veszprémi személyvonatok öt perccel korábban indulnak, és Székesfehérvárig Érd alsón, valamint Gárdonyon kívül megállnak Kastélypark megállóhelyen és Martonvásár állomáson is.
 • Munkanapokon reggel a Déli pályaudvarra öt perccel később, 6:54-kor érkezik a veszprémi gyorsvonat, amely megáll Martonvásár és Tárnok állomásokon is.
 • A 16:00-kor Budapest-Déli pályaudvarról Tapolcára induló gyorsvonat öt perccel korábban közlekedik a Déli pályaudvar és Székesfehérvár között.
 • Vasárnaponként a Hetés InterCity helyett gyorsvonat közlekedik, amely InterCity-kocsikat is továbbít. A gyorsvonat Zalaegerszegről 17 óra 16 perckor indul – Veszprém, Székesfehérvár érintésével – a Déli pályaudvarra, ahová 20:29-kor érkezik meg.
 • A Székesfehérvár–Pusztaszabolcs, a Székesfehérvár–Sárbogárd vonalakon, valamint a Dunaújváros–Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya/Cece szakaszon december 8-áig, menetrendváltásig szünetel a vasúti személyszállítás, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A buszok több vasúti megállóhelyet nem érintenek, ezért a legközelebbi autóbuszmegállókban veszik fel az utasokat.
 • A Dombóvár–Gyékényes vonalon is módosul több járat menetrendje. A Dombóvár–Bátaszék–Baja vonal Bátaszék–Baja szakaszán egyes vonatok menetrendje is módosul.

A Budapest–Pécs vonalon és a csatlakozó vonalakon június 15-éig érvényes módosított menetrend megtekinthető a vasúttársaság honlapján.

Esti és hajnali változások az 1-esen

A Budapest–Győr vonalon, Budaörs és Győrszentiván között június 10-éig pályakarbantartás miatt az esti és hajnali győri személyvonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Hétvégi munka Győrön túl

Győr–Öttevény között június 9-étől 10-éig végzett pályakarbantartási munkák miatt Győr–Hegyeshalom–Győr viszonylaton a személyvonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Buszra kell szállni a Balaton északi partján is

Keszthely és Vonyarcvashegy között június 9-én 8 órától 16:30-ig és 20:50 órától 22:20-ig, továbbá június 10-én 11 órától 15:45-ig végzett pályakarbantartás miatt a vonatok menetrendje módosul. Keszthely–Vonyarcvashegy között pótlóbuszok közlekednek.

Két vonat helyett busz jár a „somogyi összekötőn”

A Kaposvár–Fonyód vonalon június 4-étől 6-áig éjszakánként pályakarbantartást végeznek. Emiatt két esti vonat helyett busz közlekedik Kaposvár és Osztopán között.

Hétvégi felújítás a 70-esen is

A Budapest–Vác–Szob vonal Verőce és Nagymaros közötti szakaszán június 9–11-éig pályakarbantartás miatt módosított menetrend érvényes.

Este gyakorolja a pótlózást, a nyári menetrendváltástól egyik vonat sem jár majd!

A Szerencs–Sátoraljaújhely vonal villamosítási munkái miatt június 15-éig Sárospatak és Sátoraljaújhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Szerencsről 22:26-kor és a Sátoraljaújhelyről 22:25-kor induló vonat helyett Szerencs és Sátoraljaújhely között járnak pótlóbuszok. Június 16-ától augusztus 26-áig, Sárospatak és Sátoraljaújhely között kell pótlóbuszokkal utazni minden vonat helyett.

Szabolcsban és a Hajdúságban is dolgoznak a 100-ason

A Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon június 21-éig és július 2-ától 6-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Kaba–Hajdúszoboszló és Debrecen–Apafa állomások között, továbbá a komorói állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt. A kör InterCity vonatok továbbra is rövidebb útvonalon, Nyíregyházáig közlekednek.

Tramtrain, továbbra is

Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, mert Algyő–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között pályaépítést végeznek. A munkák ideje alatt ugyancsak pótlóbuszok közlekednek Szentes és Hódmezővásárhely között június 15-éig, továbbá június 16-ától 24-éig, június 30-ától 31-éig.

Szentesről Szeged, valamint Szegedről Szentes felé a pótlóbuszok csatlakozását a 47-es főúton Kopáncsnál, a Kishomoki vegyesbolt autóbusz megállóhelyen biztosítja a MÁV-Start. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig, továbbá Hódmezővásárhelyen a 130-as vasútvonalat keresztező Béketelepi, Sándorfalvi úti, illetve az Ady Endre úti, a Nagy András János utcai, valamint az 54129 jelű úton lévő útátjárók biztosítóberendezéseit kikapcsolják. A vonatközlekedés esetén a forgalmat jelzőőr irányítja. Az érintett vasúti átjárókban KRESZ-jelzések figyelmeztetnek erre.

A tram-train vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok várhatóan 2019. április 25-éig tartanak. Az első fázis június 15-éig, a nyári menetrendig tart, a második június 16-ától július 31-éig, mindkettő érinti majd a Szentes–Hódmezővásárhely, illetve a Szeged–Hódmezővásárhely közötti vonalon utazókat is. A harmadik munkafázis augusztus 1-jétől december 8-áig, a negyedik pedig december 9-étől 2019. április 25-éig tart, ez utóbbi kettőnél csak a Szeged–Hódmezővásárhely közötti vonatközlekedést fogja érinteni a vágányzár.

Nyárra megjavul a békési mellékvonal

A Mezőtúr–Szarvas–Orosháza szakaszon június 15-éig a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Mezőtúr–Szarvas és Szarvas–Orosháza között pótlóbuszokkal kell utazni.

Karbantartás a 16-os vonalon

A GYSEV Szombathely–Hegyeshalom vonalán pályakarbantartás miatt június 16-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Az InterCity vonatok helyett Szombathely–Csorna, a személyvonatok helyett Porpác–Csorna között vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!