Dekorációt kapott a Rákóczi híd

Istvánfi Péter   ·   2012.03.29. 20:30
00

Az óriás falfestményt a tízéves jubileumát ünneplő Nemzeti Színház kezdeményezésére a Suppré-Neopaint csoport készítette el. A mintegy negyvenméteres freskón látható Komlós Juci, Lukács Margit, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Zenthe Ferenc portréja.

A festmény a híd felhajtója mellett eddig üresen álló felületre került<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(fotók: Istvánfi Péter)

A Lágymányosi hidat éppen húsz esztendeje, 1992-ben kezdték el építeni a tervezett 1996-os világkiállításhoz kapcsolódóan, a Petőfi híd tehermentesítése céljából. A világkiálltás végül elmaradt, pedig a hidat idő előtt, 1995 októberében adták át. A hídtesten külön pályát alakítottak ki a villamosnak, használatbavételére azonban továbbra is várni kell. A tervek szerint a 2000-ben a pesti hídfőig hosszabbított 1-es villamos fog átkelni a hídon.

Érdekesség, hogy a hídnak csak az északi oldalán épült gyalogjárda, amin később kerékpársávot is kialakítottak. A híd megvilágításáról egy különleges megoldás gondoskodik: a pilonokon középtájon elhelyezett reflektorok az úttest felett elhelyezett tükörrendszert világítják meg, ezek aztán szétszórják a fényt az úttesten. A híd támfalának külső burkolata 2008-ban mozogni kezdett, ami miatt a budai oldalon kővel rakott gabionkosarakkal kellett megtámasztani. A pesti oldalon pedig módosították a buszhoz és villamoshoz vezető lépcső vonalát, ennek köszönhetően az a hatalmas falfelület alakult ki, amire a mostani festmény készült. A hidat 2011 óta Rákóczi hídnak nevezik.

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.