80a: építik, újjá, rendületlenül

A Budapest–Hatvan vasútvonal pályarekonstrukciójának jelenlegi fázisában várhatóan decemberig szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között, jelentős korlátozásra kell számítani az itt utazóknak. Az intercityk helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak, a többi vonat helyett – eltérő szakaszokon – pótlóbuszok viszik az utasokat. Sokaknak érdemes a gödöllői HÉV-járatokat választani, amelyeken elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket.

A Keleti pályaudvarról induló és Hatvanig közlekedő InterCity-pótlóbuszok menetideje 70-ről 60 percre; míg a Hatvanból a Keleti pályaudvarra indulók menetideje 75-ről 65 percre csökken. A módosítások csak a Keleti pályaudvari indulási és érkezési időadatokat érintik, Hatvanból, illetve Hatvanba az eddigi időpontokban indulnak és érkeznek a pótlóbuszok.

(térképek: MÁV-Start)

Reggeli változások

A Hatvan–Pécel viszonylatú gyors pótlóbuszok – a 4:52-kor, 5:18-kor, 6:10-kor és 7:20-kor induló járatok kivételével – Isaszeg bejárati út autóbusz-megállóhelyen is megállnak.

A Pécelről Aszódra induló buszok 6:33 helyett 6:37-kor, 6:53 helyett 6:57-kor érkeznek, illetve az Aszódról Pécelre 4:19-kor induló busz Pécelre 5:18 helyett 5:13-kor érkezik, a péceli rövid átszállási idők miatt.

A Gödöllő–Pécel közötti 5:50-kor, 6:50-kor és 7:50-kor induló buszok a teljes útvonalukon 3 perccel korábban közlekednek.

Délutáni, esti változások

Esténként még egy S80-as jelzésű busz is közlekedik Pécel–Gödöllő között, amely Pécelről 19:50-kor indul.

Aszód–Balassagyarmat vonal

Az Aszód–Balassagyarmat vonalon több vonat menetrendje módosult.

Április elsejétől a meghirdetett vágányzári menetrendhez képest a Balassagyarmatról Vácrátótra induló vonat 5:26 helyett 5 órakor, a Vácrátótról 5:20-kor induló vonat Galgamácsáról 5:56 helyett 6:10-kor indul tovább Balassagyarmatra.

A Galgamácsa–Aszód viszonylatú busz Galgamácsáról 6:36 helyett 6:13-kor indul, megfelelő csatlakozást biztosítva az Aszódról Pécel felé 6:35-kor induló pótlóbuszhoz, így az utasok korábban érkezhetnek Budapestre.

Ebben az időszakban a MÁV-Start naponta oda-vissza öt–öt vonatnál – vácrátóti útvonal-hosszabbítással, kerülő útirányon egyéb, alternatív csatlakozásokkal – biztosít eljutást a Galgamácsa–Vácrátót–Budapest-Nyugati pályaudvar, illetve a Galgamácsa–Vácrátót–Vác–Budapest-Nyugati pályaudvar között. Vácrátót és Galgamácsa állomások közti szakaszon nem állnak meg a vonatok.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonal állomásai és a főváros között váltott menetjegyek, bérletek a kerülő útirányon, többletmenetdíj megfizetése nélkül is felhasználhatók.

 

135-ös: lezárják a 4519-es út átjáróját, az autópályán kerülhet Sándorfalva népe

Szeged-Rókus–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között – a tramtrain vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt – Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló buszok közlekednek várhatóan december 14-éig. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolták.

 

Békés, igen itt is elhúzódik a felújítás

Mezőtúr és Orosháza állomások között változik a vonatközlekedés: augusztus 25-éig Mezőtúr és Szarvas között két pár vonat helyett, Szarvas és Orosháza között minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik.

108-as: kőhordás a BMW-gyárhoz

A Debrecen–Füzesabony vasútvonalon december 14-éig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A személyszállítás mintegy nyolc hónapos autóbusszal történő helyettesítése a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztésével összefüggő kavics- és kőszállítások miatt szükséges. A térség fejlesztésének köszönhetően sok ezer új munkahely létesül. A szállításokat végző Rail Cargo Hungaria a ki- és átrakodásokhoz a macsi megállóhely teljes vágánykapacitását igénybe veszi. A vasúti kőszállítás révén legalább 22 ezer nehézgépjármű folyamatos közlekedtetésétől mentesül a közúthálózat.

A munkálatokat régészeti feltárások előzték meg, melyek sikeres lezárását követően májustól megkezdődhet a szállítás. A tervezett munkák idején – a stabil menetrend és a kiszámítható csatlakozás biztosítása érdekében – a vonatpótló buszok menetideje Debrecen és Balmazújváros között csak minimálisan változik a vonatokéhoz képest; a kényelmes átszállásra tíz perc áll majd rendelkezésre. A Debrecenből Hortobágyra 13:55-kor és a Hortobágyról Debrecenbe 15 órakor induló vonat helyett a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat, a buszok Kónya megállóhelyen nem állnak meg. Ez a vonatpár, illetve helyettük pótlóbusz június 14-étől szeptember 2-áig közlekedik munkanapokon. A pótlás során kerekesszékkel való utazásra is lesz lehetőség, ehhez – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – legalább 48 órával előbb értesíteni kell a vasúttársaságot.

 

Szombati vonatpótlás Dabasig

A Budapest–Lajosmizse vonalon július 13-án Kőbánya-Kispest és Dabas között végzett pályakarbantartás miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Kőbánya-Kispest és Dabas között pótlóbuszok viszik az utasokat.

 

Alig több, mint két hét a felújítási fázis Érd felsőnél

A Kelenföld és Érd felső közötti szakasz felújításának július 19-éig tartó fázisában a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon módosított menetrend szerint, de már az eredeti és a teljes útvonalukon közlekednek az elővárosi és a távolsági vonatok. Az InterCity vonatokról a továbbiakban már nem kell pótlóbuszokra átszállni. A későbbi munkafázisokhoz igazodva is lesznek változások a felújítás 2020 végére tervezett befejezéséig. A tervek szerint július 19-éig Érd felső megállóhely és a kapcsolódó vonalszakasz felújítása miatt a G43-as vonatok Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között továbbra is Érd alsó érintésével közlekednek.

 

Fótfürdő felejtős, Veresegyházig pótlók járnak

A Rákospalota-Újpest és Veresegyház közötti pályakarbantartás, illetve a Rákospalota-Újpest állomás vágányainak átépítése miatt a Budapest–Vácrátót–Vác vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek július 14-éig, továbbá Rákospalota-Újpest és Veresegyház között pótlóbuszok szállítják az utasokat minden vonat helyett. A buszok Fótfürdő megállóhelyet nem érintik. Az utasok a Nyugati pályaudvar és Rákospalota-Újpest között a váci és a szobi vonalon közlekedő vonatokat vehetik igénybe.

 

Buszra kell szállni Balassagyarmat és Ipolytarnóc között

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonalon július 26-áig végzett pályakarbantartási munkák miatt Balassagyarmat és Ipolytarnóc között valamennyi vonat helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat.

 

Két részletben újul meg a pálya

A Dombóvár–Gyékényes vonalon pályakarbantartás miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Július 14-éig Somogyszob és Gyékényes, július 15-étől augusztus 4-éig Kaposvár és Jákó-Nagybajom között pótlóbuszokkal kell utazni.

 

Mindenhova odaér a pótlóbusz Abaújban

Abaújszántó és Hidasnémeti között július 27-éig pályakarbantartás miatt pótlóbuszok közlekednek. A közúti eljutási lehetőségek miatt, valamint a csatlakozások biztosítása érdekében, az autóbuszok útvonala jelentősen eltér a vonatétól, több településen a megállási helyek jelentősen módosulnak.

 

16-os: vonatpótlás Csorna és Hegyeshalom között

A GYSEV Szombathely–Hegyeshalom vonalán végzett pályakarbantartás miatt július 10-étől 24-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Csorna és Hegyeshalom között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Egyes vonatok helyett Hegyeshalom és Rajka között közlekednek vonatpótlók. A Csorna állomásról induló, illetve érkező vonatokról és arra Rajka felé és felől utazóknak Hegyeshalom állomáson másik pótlóbuszra kell átszállni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!