Elefánt-menet: teljes az amerikai Globemaster-flotta

iho   ·   2013.09.14. 11:00
cim4

A Boeing a napokban átadott géppel együtt teljesítette az amerikai légierő rendelését: a US Air Force 223 nagyteljesítményű, szélestörzsű C-17-est üzemeltet, az első példányt húsz évvel ezelőtt vette át. A gép érkezését a Charleston légibázison ünnepelték.

A gyártó közleménye emlékeztet arra, hogy a US Air Force volt a teherszállító kibocsátó üzemeltetője. 1991 szeptember 15-i első felszállása óta ez a típus az egytetlen, amely a stratégiai és taktikai képességeket ugyanabban a gépben képes egyesíteni, hiszen kontinensről kontinensre szállíthatja a katonákat és a felszerelést, és egyenesen oda viszi a hasznos terhet, ahova kell: a frontvonalak mögé közvetlenül, mert le tud szállni rövid és burkolatlan pályákon is.

Fontos felszerelés a frontvonalba: C-17 Afganisztánban

Ezért állította az utolsó gép átvétele alkalmából a légierő szállítógépes flottája, az Air Mobility Command parancsnoka, hogy ez a legsokoldalúbb, legrugalmasabban használható típus, ami valaha  szolgálatba állt. Katonai feladatok mellett különféle katasztrófák idején humanitárius célra is használták, a típus eddig több mint 2,6 millió órát repült.

Az amerikai légierő gépparkjának teljessé válásával a C-17-es gyártása nem áll le, külföldi megrendelésekre tovább készülnek. A gép egyébként összesen harminchárom világrekord birtokosa, harmincnégy repül Ausztrália, Kanada, India, Katar, az Emirátusok és az Egyesült Királyság színeiben. Magyar lajstrommal Pápán három állomásozik a tizenkét ország közös üzemeltetésében működő NATO nehéz légi szállító ezred gépeként.

A Pápán állomásozó, magyar felségjelű Globemasterek egyike

Az amerikai légierő C-17-esei közül egyébként hét vett részt azon a felvonuláson, amit a szeptember 11-i támadás évfordulóján a kalifoniai Travis légibázison tartottak. Ez a nálunk nem annyira ismert demonstráció, az úgynevezett „Elephant Walk”, Elefánt-járás vagy Elefánt-menet azt jelenti, hogy azonos típusú vagy hasonló gépek impozáns és szoros köteléke gurul végig a felszállópályán, majd a résztvevők általában gyors egymásutánban fel is szállnak.

Az évfordulós Elephant Walk első gépe pontosan akkor emelkedett fel, amikor a terroristák által eltérített első gép becsapdott a World Trade Center északi tornyába. A huszonkét gépes felvonulás részese volt a hét C-17-es mellett 11 KC-10-es légitanker, és a sor végén ott volt négy óriási C-5 Galaxy is.

Elephant Walk: az élen a C-17-esek <br>(fotó: The Aviationist)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.