Léket kapott a Sárkány!

iho   ·   2014.05.27. 16:45
cim5

„Jelentős mennyiségű” vizet találtak a földre nemrég visszatért Dragon teherűrhajóban, miután kihalászták a tengerből, adta hírül a NASA egyik főnöke. Mint ismert, egyelőre az űrsiklók kiválása óta a SpaceX űrhajója az egyetlen olyan eszköz, amely nemcsak odafelé szállíthat utánpótlást az űrállomásra, hanem vissza is hoz értékes anyagokat, kutatási eredményeket, eszközöket az ISS-ről – a Szojuz-kabinok ugyan földet érnek, de a három űrhajóson kívül teherszállításra már nem alkalmasak, az ugyancsak orosz Progressz teherűrhajónak nincs visszatérő egysége, vagyis az egész szerkezet elég a légkörben a leválasztás után, az európai és a japán teherűrhajók ugyancsak nem tudnak földet érni – illetve tengert.

A Dragon magánűrhajó belépése egyebek mellett ezért is volt fontos fejleménye a Shuttle utáni űrkorszaknak, és most, hogy az oroszok a nyugati embargók miatt arra készülnek, hogy már 2020-ban felhagyjanak az állomás fenntartásával, még fontosabb szerephez juthatnak a visszatérő nyugati eszközök.

A Dragon több kísérleti és immár több „menetrend szerinti” járatot teljesített a Föld–ISS–Föld útvonalon, a leszállása pedig rendszerint a Csendes-óceán partközeli zónájában történik, Kalifornia közelében. Ezen a videón egy korábbi érkezés pillanatai láthatók.

A legutóbbi visszatérés során azonban szokatlanul hosszú időt, tizenegy órát vett igénybe az ejtőernyővel vízre ereszkedő űrkabin kihalászása, és ez már feltehetően összefüggött azzal, hogy valahonnan valamiképp víz került a kabinba.

A földre visszahozott hasznos teher ugyanakkor épségben maradt, és ez nem kevesebbet, mint ezerhatszáz kilónyi anyagot jelent.

Az egyébként többször felhasználható űrhajót a vízből egy hajó fedélzetére emelték, majd a szárazföldön teherautóval juttatták el a SpaceX kaliforniai központjába, ahol feltehetően alapos vizsgálatnak vetik alá. Kívülről az űrhajón nem látszik semmiféle károsodás.

Egyébként, ha már vízről van szó: a Dragon hozta haza azt az űrruhát, amely alapos ijedtséget okozott néhány hónappal korábban, mert amikor az olasz Luca Parmitano ebben a szkafanderben kilépett a világűrbe az űrállomásról, a sisakja alatt víz keletkezett, és ha idejében nem tér vissza, akár meg is fulladhatott volna. Most a NASA emberei alapos vizsgálat alá vehetik az űrruhát, csakúgy, mint az űrhajót, annak érdekében, hogy a következő Dragon-küldetés a terveknek megfelelően augusztusban vagy szeptemberben végrehajtható legyen, illetve hogy az űrhajó később megkapja az engedélyt emberek szállítására is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.