Olcsóbb részletekkel lízingelhetjük a Gripeneket

iho/repülés   ·   2011.12.31. 10:36

December 20-án lezárultak a Gripen vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások. Ezek eredményeképpen kétszeresére nőhet, 2026-ig tarthat a futamidő – írja a szombati számában a Magyar Nemzet. Így jelentősen csökkenne a Honvédelmi Minisztérium költségvetését terhelő éves részletek nagysága.

A megállapodás aláírásához a magyar és a svéd félnek legkésőbb január végéig meg kell szerezni kormánya jóváhagyását. A lap értesülései szerint Magyarországon a hivatalos kormány-előterjesztés jövő szerdára készül el.

Mint beszámoltunk róla, a Népszabadság néhány nappal ezelőtti információja úgy szólt, hogy a magyar kormány 2012 és 2014 között szeretné csökkenteni a törlesztőrészleteket. A mostan hírek szerint nemcsak ebben az időszakban kell majd kevesebbet fizetni, annak ellenére, hogy a bérleti díj összege nem változik.

A futamidő növelése miatti pénzügyi költségeket kétszázalékos kamat terheli, ehhez hasonló kondíciójú hitelt a magyar állam se tudna felvenni. 2016-ig a jelenleg érvényes, tíz évre szóló szerződésben rögzített 216 milliárd forint felénél kevesebbet kellene kifizetni. Ezt követően a 2003-as szerződés után még ki nem fizetett bérleti díj 10 évre szétosztott részleteit, ami összességében jóval kevesebb lenne, mint a 2006–2016 közötti tíz évre fizetett összeg.

Kapcsolódó hírek