Rezét újra akcióban

MTI/iho   ·   2014.04.27. 13:45
rezet0

A Régi hagyományok, új kalandok című szezonnyitó sorozat május 1-jétől 3-áig tucatnyi programot kínál a látogatóknak.

Csütörtökön kétszer indul sétahajó Bajáról, a Türr István-emlékműtől egyórás vízi útra a Duna gemenci szakaszán, pénteken pedig Pörbölyről három időpontban lovas fogattal is bejárhatják az ártéri erdőt a résztvevők. Szintén pénteken a Malomtelelő állomás közelében futó, interaktív ismeretközlő eszközökkel ellátott, közel két kilométeres Molnárka tanösvényen lehet kirándulni szakvezetővel, Pörbölyön eközben kézműves foglalkozásokat tartanak gyermekek számára.

Rezétnek újra sűrű napjai lesznek (archív fotó: Fritz Gergely)

Május 1-jétől nyári menetrend szerint, sűrűbben közlekednek a gemenci erdei vasút járatai, naponta kétszer a Rezét nevű nosztalgia-gőzmozdony viszi a szerelvényt Pörbölyről a Gemenc-Dunapartra. A szezonnyitóra megújulnak az ökoturisztikai központ kiállításai is. Csiszár Angéla programszervező elmondta: a Gemenc kincsei című bemutatón szintén interaktív eszközökkel lehet megfigyelni a gemenci erdő mikroszkopikus élőlényeit, a tájegység állatfajait pedig érintőképernyős kivetítőn ismerhetik meg a látogatók.

Új helyre, Nagyrezétre költözött a központ méhészeti kiállítása, ahol három helyiségben mutatják be a méhészet múltját és jelenét; érdekesség, hogy egy üvegfalú kaptárban lehet majd megfigyelni a méhek életét. A lassi halászati kiállításon dioráma, árvízi terepasztal, halászháló-kötöző műhely várja az érdeklődőket. Újdonság az is, hogy a nagyrezéti erdőrészben csütörtökön erdész vezetésével ismerhetik meg az erdőgazdálkodás gyakorlatát a résztvevők. A szezonnyitón, amelynek részletes programja a gemenci erdőgazdaság honlapján olvasható, hagyományosan langallót, sült keszeget, gurovicai borokat, pálinkákat kóstolhatnak a látogatók.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek