Terrortámadás az isztambuli repülőtéren

iho   ·   2016.06.29. 09:37
cim

Mostani adatok szerint 36 halottja és 150 sebesültje van az isztambuli Atatürk repülőtéren történt terrortámadásnak: három fegyveres férfi a biztonsági vizsgálat előtt várakozókra először AK-47-esekkel kezdett lövöldözni, majd amikor a biztonságiak megpróbálták lefegyverezni őket, mindhárman felrobbantották magukat. Az áldozatok között öt rendőrtiszt van, a halott utasok többsége török állampolgár. Az isztambuli magyar konzulátus nem tud arról, hogy magyar áldozatok lettek volna.

Egy még nem hitelesített felvételen, amit egy biztonsági kamera rögzített, az látszik, hogy a lövöldözők egyikét leterítik a rendőrök, de a terroristának van még annyi ereje, hogy működésbe hozza a testére rögzített robbanó szerkezetet.

18 éven aluliaknak nem ajánlott felvétel!

A török miniszterelnök szerint az Iszlám Állam emberei követték el a terrortámadást, egyébként alig egy nappal azután, hogy Erdogan elnök megbékélési folyamatot hirdetett Oroszországgal és Izraellel.

Az, hogy a terroristák a biztonsági átvilágítás zónájában kezdték a támadást, arra utal, hogy a repülőtéren nem vezették be a 32 áldozattal járó brüsszeli merénylet óta több helyen kialakult új eljárást, aminek a lényege, hogy már a terminál épületébe is csak megfelelő vizsgálat után léphetnek be az utasok.

A repülőteret a merénylet után kiürítették és lezárták, az érkező járatokat más török légikikötőkben fogadták. Azonban reggeli információk szerint az Attürk repülőtér ismét üzemel, de nagy késésekre kell számítani, természetesen a Budapestre érkező járatok esetében is. Az MTI-nek nyilatkozó Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője azt ajánlja, mindenki figyelje a reptérkezelő honlapján az új információkat. A legutóbbi hírek szerint a Turkish Airlines reggeli járata csak tizenegy felé érkezik, a délutáni járatot pedig törölték.

A repülőtér működésének helyreállítása mellett is kérdés, mekkora lesz a merénylet hatás a török idegenforgalomra, ami egyébként az elmúlt hónapok ismétlődő kisebb terrorakciói miatt amúgy is lecsökkent: Isztambulban két öngyilkos robbantás, Ankarában két autóbombás akció történt, előbbieket az Iszlám Állam, utóbbiakat kurd terroristák követték el. A brit sajtó arra emlékezett, hogy egyedül az Egyesült Királyságból évente két és félmillióan utaznak Törökországba.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.