1PL-től 5PL-ig: mit jelentenek ezek a logisztikai rövidítések?

iho   ·   2023.01.06. 08:35
4pl

Az elsősorban webáruházak kiszolgálására épülő logisztikai folyamatok az évek során a technológia fejlődésével párhuzamosan alakultak át egyre komplexebb szolgáltatásokká.

A Complexpress szakértőjének tollából: lássuk, hogy mi az 1PL, 2PL, 3PL, 4PL és 5PL logisztika fogalmak jelentése.

1PL és 2PL

Amikor az áruösszeállítástól a kiszállításig mindent a gyártó vagy a forgalmazó végez, akkor First Party Logistics-ről beszélhetünk (1PL). Leggyakrabban gyártó és kiskereskedő közötti kapcsolatban alakul ki ez az önellátó forma, ami ugyan nagy kontrollt tesz lehetővé, de sajnos kevésbé hatékony és meglehetősen drága is.

A 2PL jelentése értelemszerűen Second Party Logistics, ami a speciális logisztikai feladatok kiszervezését takarja. Ilyen lehet például az áruszállítás hajóval, repülővel vagy vasúton, hiszen a legtöbb cégnek erre nincs saját eszköze és erőforrása. A megbízott logisztikai partner csak ezért a részterületért felelős, minden más a gyártó feladata.

A klasszikus 3PL

A legtöbben a Third Party Logistics kifejezést ismerik, amelyben a „Third Party” harmadik féltől származó szolgáltatást jelöl. Ezt nem csak a logisztikában, de más iparágakban is bevett megnevezés. A logisztikában azt a folyamatot nevezzük 3PL-nek, amikor egy szolgáltató cég a teljes kiszállítási feladatkört átveszi a gyártótól, forgalmazótól, nagykereskedőtől.

Legtöbbször webáruházaknál találkozunk vele, beleszámíthatjuk a raktározási, komissiózási, csomagolási és a házhoz szállítási feladatokat is. A hazai webshopok is előszeretettel bíznak meg külső szolgáltatókat logisztikájuk lebonyolításával, hiszen

  • költségtakarékosabb,
  • hatékonyabb és
  • skálázhatóbb megoldás.

Célja az ügyfél elégedettség növelése és a folyamatok optimalizációja.

4PL és 5PL

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy hova tovább a 3PL után? Nos, a 4PL és 5PL megoldások a feladatok kiszervezése mellett lehetőséget nyújtanak a teljes ellátási lánc optimalizációjára, adatelemzésre, riportálásra és az okosabb vezetői döntéstámogatást is elősegítik. Akinek napjainkban webshop logisztikai szolgáltatásra van szüksége, az leggyakrabban 4PL-t vesz igénybe.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek