2023-ban is hódít az e-matrica

iho   ·   2023.02.15. 15:10
00_iho_matrica
Gyors és kényelmes

Még akkor is jobb megoldás a papíralapú változatnál, ha esetenként párszáz forintos szolgáltatási díjat kell fizetned. A digitális útdíj jogosultsághoz képest a kényelem, a gyorsaság és a biztonság is komoly érv amellett, hogy többet ne a benzinkúton intézd a beszerzést.

Napjainkban már szinte mindent online vásárlunk – az élelmiszertől a ruházati cikkeken át a szórakoztató elektronikáig –, miért éppen az autópálya-matrica esetén tartanál ki a régi megoldások mellett? Az e-matrica vásárlás online mindössze pár percet vesz csak igénybe, és a papíralapú szelvényhez képest számos előnnyel jár.

E-matricát a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer hivatalos online viszonteladóinál – például a www.autopalyamatrica.hu oldalon – tudsz pár gombnyomással beszerezni.

A benzinkutakon megvásárolt matricát hőpapírra nyomtatják, amely gyorsan kifakul és olvashatatlanná válik. Ráadásul meg is kell őrizned, hiszen ellenőrzéskor kérni fogják – hiányában pedig pótdíj kiszabására kerül sor. A visszamenőleges ellenőrzésekkor igen nagy fejfájás felkutatni a régi papírosokat, ezért jobb, ha megelőződ a helyzetet. Ugyanez áll az SMS-es vásárlásra is, a mobileszköz elvesztése vagy cseréje esetén az adat is könnyedén elvész.

Az e-matrica visszaigazolását ezzel szemben az általad megadott e-mail címre küldi a rendszer, így bármikor könnyen megtalálod utólag is, egy egyszerű kereséssel.

Az autópálya-matricák aktuális ára

Táblázatunkban – valamennyi gépjármű kategória és e-matrica típus esetén – az általános forgalmiadót már tartalmazó, bruttó összegek szerepelnek.

Ugyanúgy módosítható

Az e-matrica adatai változtathatók, így nem kell attól tartanod, hogy egy esetleges elírás vagy a gépjármű lecserélése esetén anyagi veszteség ér. Módosítást a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) országszerte megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban kérhetsz, a szolgáltatás díja 1 470 Ft.

A lehetőséggel a következő estekben élhetsz: a gépjármű eladása (az ügyintézéshez vidd magaddal az eladást bizonyító dokumentumokat, illetve a matrica e-mailes visszaigazolását), rendszámcsere (fontos, hogy ha jogszabály írja elő a cserét, akkor az átírás ingyenes), lopás vagy totálkár (szükséged lesz a bizonyító erejű rendőrségi dokumentumokra), valamint tévesen megadott adat (díjkategória, rendszám, felségjel).

Ez utóbbi azért is fontos, mert a hibás adattal ellátott autópálya-matrica ugyanúgy büntetést von maga után, mint a matrica teljes hiánya!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek