3 elképesztő finomság habanero rajongóknak

iho   ·   2022.11.05. 12:00

A habanero itthon is vezeti a chilik népszerűségi listáját. Szezonálisan megtalálhatod a piaci standokon vagy a termesztőknél. Évekkel ezelőtt még csípősségben is rekordernek számított, ma már lekerült a dobogóról, de a 100-350.000 SHU értéke miatt még mindig előkelő helyen áll a Scoville skálán.

Közel 20 fajta habanerot ismerünk, amelyek a csípősség mellett külön egyedi aromával bírnak. Éppen ezért érdemes több típust is megkóstolni, ebben a cikkben pedig 3 nagyszerű finomságot hoztunk, amit elkészíthetsz belőle.

Vitaminpótlás savanyúsággal

Mivel a szezonális gyümölcsök ősz végétől egyre ritkábbak, érdemes elrakni néhány üveg savanyúságot. Ha macerásnak érzed a habanero beszerzését vagy nincs elég üveged otthon, kész habanero savanyúságot is vásárolhatsz a Chili Hungária Webáruházból. 

Minél magasabb egy paprikának a kapszaicintartalma, annál intenzívebb a jótékony hatása az emberi szervezetre. Ha csak a magas C-vitamin tartalmából indulunk ki, akkor az egyik legjelentősebb immunerősítő táplálékról beszélhetünk. A felső légúti megbetegedések enyhe és gyors lefolyása, a lerakódott váladékok feloldása és a sejtek védekezőképessége múlik azon, hogy ebből az értékes vitaminból mennyit fogyasztasz.

Téli habanerós fogások

Hidegebb időben jobban esnek a tartalmasabb ételek. Gőzölgő levesektől, tepsiben sült húsoktól várjuk, hogy átmelegítsenek minket. Erre fűszerekkel még rá is segíthetsz. Tipikusan izzasztó hatásúak a chilik, amiket akár fűszer formájában, akár szószként adhatsz az ételekhez. A krémeket a húsokon kívül krumplihoz vagy tésztához keverve is tálalhatod, ezzel a legegyszerűbb fogást is magasabb szintre emelheted. Sőt, a nyáron grillen vagy roston kipróbált habanero receptet előveheted újra és elkészítheted a sütőben, ha van lefagyasztott paprikád. Téli estéken készíts magadnak egy bögre forró csokoládét, amihez tegyél egy csipet chiliport. 

Csípős, mégis édes

A temérdek habanero fajta megkülönböztethető egymástól színük, erősségük és ízviláguk alapján. Ennek a paprikának az a különlegessége, hogy az egyik típusa erősebb, míg egy másik jóval enyhébb. Ezenkívül általában a csípősségen kívül felfedezhető egy meglepő lédús, gyümölcsös aroma, ami jellegzetessé teszi. Emiatt tökéletesen lehet alapvetően édes ételekkel párosítani. Egy klasszikus ázsiai édes-csípős szósznak kiváló hozzávalója. A habanerók közül a barna húsú, azaz chocolate habanero képviseli a magyarok által kedvelt füstös ízvilágot, a fehér a leggyengébb, a karibi vörös a legcsípősebb fajta.

Szintén az édesszájúaknak kedvez a habanero lekvár, ami igazi ínyenc csemege. A paprika nagyszerűen párosítható barackkal, szilvával vagy akár áfonyával. Kenyérre kenve vagy akár libamájhoz tálalva is megállja a helyét.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek