3D modellezés? Egyszerűbb, mint gondolnád!

iho   ·   2021.03.07. 12:00

Termékfejlesztésen gondolkozol? Grafikus vagy? Videojátékot tervezel? Vagy egyszerűen csak szükséged lenne egy kreatív hobbira? A 3D tervezés és modellezés ma már szinte kikerülhetetlen eleme minden grafikai folyamatnak. Mégis sokan vannak, akik inkább elkerülik ezt a területet. Vajon ennyire nehéz? Megfelelő segítséggel nem!

Miért kerülik olyan sokan a 3D modellezést?

A 3D modellezéshez két dolog kell. Látásmód és megfelelő szoftveres és hardveres háttér. Ez a kettő sokáig elég komoly akadályt jelentett. Az is előfordult, hogy a számítógépet egyébként már remekül használó grafikusok sem mertek kilépni a térbe, vagy az egyébként 3D-ben gondolkodó mérnökök sem használtak digitális eszközöket a megvalósításhoz.

A régebbi szoftverek tényleg meglehetősen lassúak voltak. A wysiwyg típusú, vagyis azonnali, látványos eredményt produkáló programok vagy nem is léteztek, vagy elérhetetlenül drágák voltak. Ehhez jött még hozzá a gépkapacitás. A tervezéshez szükséges processzorerő és memória a legtöbb esetben szinte senkinek nem volt birtokában.

A 3D modellezés azonban nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Megfelelő felkészültség mellett ma már könnyen elsajátítható. A programok sokat finomodtak, a videók korában pedig sokszor magától a gyártótól érkezik képzés. Egy kis gyakorlással szinte profikat megszégyenítő eredmény is születhet.

Hogyan álljunk neki?

Grafikában ma az egyik legelterjedtebb és az átlagos felhasználó számára is elérhető programcsomagot az Adobe kínálja. Ezek a szoftverek akár a Szoftver.hu kínálatában is elérhetők, jó magyarítással és kellően széles felhasználói bázissal rendelkeznek. Ez azért kiemelten fontos, mert így nem nehéz hozzáférni a sokszor ingyenes, felhasználók által készített, segítő tartalomhoz. 

Persze maga a gyártó is a segítségünkre siet. Az Adobe blogon például egy teljes sorozatnyi videós segédanyag található, amely lépésről lépésre vezet végig a bonyolult 3D-s világon. A néhány perces tutorialokat nézve az egész sokkal közelebb kerül a felhasználóhoz, bizonyítva, hogy átlagos képességekkel sem kell lemondani arról, hogy komolyabb grafikai szoftvert használjunk. 

Mire jó a 3D?

A 3D modellezésnek ma már nagy szerepe van a kommunikációban. Webshop-üzemeltetőként vagy -szolgáltatóként is komoly hasznát vehetjük annak, ha a munkánkat ilyen formában, esztétikusan, mégis hitelesen tudjuk bemutatni. Az oktatásban, segédanyaggyártásban is rendkívül hasznos ez a lehetőség, de akár prototípusok készítésében vagy konkrétabb mérnöki munka esetén is alkalmazhatók a grafikai programok előnyei. 

A 3D tervezés nagyon hasznos tudásnak számít, legyen szó akár munkáról, akár hobbiról. Egy kis gyakorlással és türelemmel különösebb extra képzettség nélkül is könnyen elsajátítható. Miért ne vágnál bele most?
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek