5 tipp, melyekkel hatékonyan oldhatja feszültségét az MR-vizsgálat közben

iho   ·   2023.08.11. 12:00

Az alagút, a zavaró módon kattogó hangok és a szűk hely miatt sokak rémálma az MR. A vizsgálat azonban általában jóval hosszabb annál, minthogy legyinthessünk: “nem baj, gyorsan túl leszünk rajta!”. Hogyan vehetjük fel a kesztyűt a csőben ránk törő félelmekkel szemben? Ehhez hoztunk cikkünkben néhány ötletet.

Egy ártalmatlan vizsgálat, mégis félünk tőle

Évente mintegy 80 millió embert vizsgálnak meg MR-rel. Azonban ebből évi 2 millió sikertelenül zárul, mivel sokan nem viselik jól a bezártságot. Az Affidea Magyarország MR-vizsgálatainál a sikertelenségi arány mindössze fél százalék, köszönhetően például az átlagosnál szélesebb berendezésnek. 

Ahhoz azonban, hogy leküzdjük félelmeinket, az első lépés, hogy megértsük: vajon miért tartunk a vizsgálattól ennyire? Ez a kérdés összetettebb a klausztrofóbiánál. Ilyenkor nemcsak a testünket körbeölelő csőalagúttól, hanem magától a kiszolgáltatottságtól, illetve a későbbi, lehetséges diagnózistól is elönthet minket a szorongás. Akinek pedig volt már bármilyen negatív tapasztalata az egészségüggyel, annak az emlékei is fokozhatják a pánik érzését.

Az MR-vizsgálatra azonban szükség van, hiszen nemcsak, hogy nincs mellékhatása, de a leghatékonyabb feltárója számos megbetegedésnek. Néhány ügyes elmetrükkel pedig gondoskodhatunk róla, hogy ne érezzük magunkat csapdában a vizsgálat során.

5 pratika, amivel nyugodtak maradhatunk a csőben fekve is

  1. Számoljunk vissza! Ahogyan alvászavarok esetén is javasolni szokták, úgy az MR-vizsgálat idején is érdemes lehet lassan elkezdenünk visszafelé számolni (például 10000-től).
  2. Hangolódjunk a ritmusra! Tapasztalhattuk már, hogy a ritmusos zajokat 100%-ig a fejhallgató segítségével sem tudjuk kizárni. Ha az ütemre elkezdünk dúdolni magunkban egy dalt, esetleg kedvenc versünk strófáit fejben szavalni, máris elterelődik a figyelmünk a jelenről.
  3. Távol a valóságtól. Az ember természeténél fogva mindig vár valamit. Az álmodozás a mindennapok során néha zavaró lehet, az MR-vizsgálat során viszont kifejezetten előnyös! Képzeljük csak el, mit fogunk csinálni, ha véget ér, vagy gondolatban repüljünk vissza az egyik kedvenc emlékünkhöz.
  4. Meditáció és imádkozás: Egy-két jól bevált stresszoldó technikáktól nemcsak légzésünk válhat nyugodtabbá, de még közelebb is kerülhetünk önmagunkhoz.
  5. Fordított fekvés: Ha csak egy alsó végtagunk átvilágítására lesz szükség, kérhetjük, hogy fordítva feküdhessünk be a gépbe. Így a fejünk biztos, hogy kilóg majd az alagútból. 

A biztonságos környezet fontossága

Mindezek mellett a leglényegesebb dolog mégis az, hogy olyan egészségügyi intézményben végezzék el rajtunk a vizsgálatot, melyben maradéktalanul megbízunk. Az Affidea Magyarország központjaiban például lehetővé teszik a betegeknek, hogy kísérőik is bemenjenek az MR-szobába. A szolgáltató több mint 30 éves tapasztalattal, a legkorszerűbb eszközökkel - így egy széles, 70 cm-es átmérőjű MR-géppel - várja pácienseit.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek