7 dolog, ami elengedhetetlen, ha hosszabb utazásra készülünk télen

iho   ·   2022.12.19. 14:20
vitamin_iho

Mára a turistaszezon, mint olyan, egészen átalakult: az emberek nemcsak nyáron indulnak hosszabb utazásokra, hanem gyakorlatilag az év bármely szakában szívesen ülnek fel a repülőre vagy szállnak be az autóba. A téli utazgatásról azonban jó tudni, hogy egészen más, mint a nyári vakációzás – azaz: máshogy kell rá készülni.

Az alábbiakban sorra vesszük, hogy mi mindent kell összepakolnunk, ha télen indulunk egy nagyobb kiruccanásra, de más hasznos tanácsokat is adunk a kalandokra vágyóknak!

Ha az itt felsoroltakat észben tartjuk, garantáltan nem érhetnek minket kellemetlen meglepetések, és bátran koncentrálhatunk az utazás szépségeire, izgalmaira.

Ruházat

Alapszabály, hogy a hidegebb időszakban mindenféle ruházatból többet kell bepakolnunk, hiszen nagy az esélye, hogy havazást vagy esőt tapasztalunk. Ha pedig a mínuszokban átázott ruhában járunk egy várost, az egyenes út a megfázáshoz vagy akár a tüdőgyulladáshoz.

Így mindenképpen legyen nálunk legalább két-három nadrág, ami alá készüljünk aláöltözettel is: a vastag harisnya és a jégeralsó is remek szolgálatot tehet. Bakancsból, csizmából is vigyünk legalább kettőt, hozzájuk pedig vastag zoknikat is párosítsunk. A pulóverekből is a vastagabbakat részesítsük előnyben, de mindenképpen réteges ruházkodásra készüljünk! Legyenek nálunk vékony hosszú ujjú pólók és atlétatrikók is! A fejünket védjük sapkával, de sál és kesztyű is mindenképpen kerüljön a bőröndbe, hiszen a hideg minden testfelületet elérhet – és nem is kíméli azokat.

Vitaminok

Télen alapvetően nagyobb a megbetegedések esélye, ezért ne hagyjuk otthon az általában szedett vitaminjainkat! Ebben az időszakban kifejezetten jó, ha C-vitamint vagy B-vitamin-komplexet szedünk, hiszen ezek támogatják az immunrendszert. Ha „lusták vagyunk” minden vitamin bevitelére odafigyelni, akkor egy multivitamint is bevethetünk.

Gyógyszerek

Annak ellenére is megtörténhet a baj, hogy megfelelően öltözködünk és vitaminokat szedünk. Így jó, ha van nálunk néhány alapvető gyógyszer, például megfázás elleni forró italok, lázcsillapító, illetve fájdalomcsillapító. De a torokfájás elleni pasztilla és a mellkasba dörzsölhető kenőcsök is jó szolgálatot tehetnek.

Biztosítás

Persze nyáron is megtörténhet a baj, de télen sajnos nagyobb a kockázata annak, hogy valamilyen baleset ér minket. Gondoljunk csak bele, mennyire könnyű elcsúszni egy fel nem sózott járdán! Ezért semmiképp ne induljunk útnak, ha nincs utasbiztosításunk!

Védelmi vonal

A mínuszokat és a jeges szelet a testünk elsőszámú védelmi vonala, a bőr is megsínyli – így erre is külön figyelmet kell fordítanunk. Vigyünk magunkkal testápolót, kézkrémet, hidratáló arckrémet! Nagyon hálásak leszünk magunknak, amikor a húzódó, feszülő, fájdalmas bőrt egy kis ápolással kényeztethezjük a nap végén. Ezzel ráadásul megelőzhetjük a repedéseket, amelyek a hideg hatására vérző sebekké szélesedhetnek. Emellett belülről is támogathatjuk a bőrt: a B-vitamin-komplex a haj, a bőr és a köröm egészségéhez is hozzájárul.

Tokok és tárolók

A hideg nemcsak a testünkre, az eszközeinkre is hatással van. A mínuszok például kihívások elé állítják az akkumulátorokat, amelyek ilyenkor hamarabb lemerülnek. De a sérülés veszélye is nagyobb lehet, így ha nem szeretnénk, hogy ha a telefonunk a jeges úton betörne, vagy a hó, esetleg eső miatt beázna, mindenképp lássuk el védelmet jelentő tokkal! Az is hasznos, ha egy, a nyakunkba akasztható függővel látjuk el, így biztosan nem fog leesni.

Egy kis plusz

„Télen bármi megtörténhet!” Legyen ez a jelmondatunk, amikor az utazásra készülünk – ennek jegyében pedig mindenképp készüljünk egy kis extra pénzzel a kiruccanásra. Mi történik, ha a bérelt autónkkal elakadunk a hóban? És ha nem kötünk biztosítást, de elcsúszunk, és eltörjük a karunkat? Nos, bármilyen esetről is legyen szó, egy kis plusz összeg megnyugvással fog minket eltölteni.

Amivel még jól járhatunk...

A fent említett alapvető intézkedések mellett tovább is gondolkodhatunk: mire lehet még szükség? Ha nemcsak városnézésre, hanem téli sportolásra is készülünk, akkor jó ötlet lehet magunkkal vinni a saját felszerelésünket, hiszen ezzel rengeteg pénzt takaríthatunk meg. Ha maradunk a városnézésnél, akkor beszerezhetünk egy jó minőségű, nagyméretű termoszt is, aminek köszönhetően egész nap velünk lehet egy adag melengető tea.

Csak rajtunk múlik, hogyan rendezzük el a bőröndünket, mit pakolunk bele – a lényeg, hogy a lehető legtöbb eshetőségre készüljünk fel, a felesleget pedig hagyjuk otthon!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek