7000-es sorozatú metrókocsik álltak forgalomba Barcelonában

iho.hu   ·   2023.04.09. 09:00
barca

Összesen ötven új Alstom Metropolis váltja fel a barcelonai 1-es és 3-as metró kiérdemesült járműveit.

A világ egyik legforgalmasabb metróhálózatának hármas vonalán folyamatosan állnak forgalomba az Alstom szerelvényei. A gyártó és a barcelonai metrót üzemeltető TMB (Transportes Metropolitanos de Barcelona) 2019 októberében állapodott meg a beszerzésről, amelynek keretében az 1-es és 3-as vonalon a tervek szerint a következő hónapokban lecserélik a jelenlegi járműflottát. Az összes Metropolis szerelvényt az Alstom barcelonai gyárában, Santa Perpètuában építik.

A barcelonai hálózat jellemzője, hogy tizenkét vonala három nyomtávon épült ki. Közülük a hármas, a Zona Universitària–Trinitat Nova viszonylatú 1435 milliméter, míg az egyes, Hospital del Bellvitge és Fondo között létesült ibéria, 1668 milliméter nyomtávú. A 7000-es sorozat (összesen huszonhat szerelvény) a hármas vonalon váltja le a 3000-es sorozat legidősebb példányait, míg a 8000-esek vélhetőan májustól az egyesen állnak forgalomba. A TMB azt tervezi, hogy ezt követően kéthetente érkeznek majd a szerelvények, ami lehetővé teszi, hogy az év végéig a flotta fele üzemelhessen. A projekt egyébként körülbelül tíz hónapos késésben van.

Világszerte eddig több mint harmincváros rendelt vagy üzemeltet Metropolis vonatokat, köztük Amszterdam, Szingapúr, Panama City, Barcelona, ​​Párizs, Rijád, Dubaj, Sydney és Montreal.

Az összesen ötven Alstom Metropolis beszerzését az Európai Beruházási Bank, valamint a Európai Unió Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz társfinanszírozta, 318 millió 900 ezer euró értékben. Mint ismeretes, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz segíti az uniós tagállamokat abban, hogy a kitűzött határidőre, azaz 2050-re klímasemlegessé váljanak, és elinduljanak a digitális átállás felé vezető úton, miközben munkahelyeket teremtenek és ösztönzik a növekedést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek