A 24-48 órás munkarend kecsegtető lehet, de nem mindenkinek

iho   ·   2023.06.07. 12:00

Vannak olyan munkakörök, amelyek nem igénylik a munkavállaló folyamatos munkavégzését, csak a jelenlétét. Ha a munkavégzés körülményei alapján a dolgozó a munkaidejének legalább egyharmadában nem végez munkát, akkor a munkakör készenléti jellegű lehet. 

Ez érvényes abban az esetben is, ha maga a munkavégzés az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár. Ilyen esetekben készenléti munkakörnek minősül és 24 órás beosztást lehet alkalmazni. 

A vagyonvédelmi szektorban ez főleg a telephelyek őrzésénél fordul elő, amire országszerte szükség lehet, de könnyen található 24 48 vagyonőri állás Veszprém vármegye területén is. 

Kiknek jó a 24-48 órás munkaidő-beosztás?

Elsősorban azoknak, akiknek nincsenek mindennapos családi kötelezettségeik, mint például iskolába, óvodába vinni a gyerekeket. Ha valaki szeret minden éjszakát otthon, a saját ágyában tölteni, akkor sem előnyös ez a fajta időbeosztás. Az éjszaka ugyanis mindenképpen beleesik a munkavégzés idejébe, tehát gondolni kell erre is, mikor eldöntjük, hogy vállaljuk-e. 

Többnyire nem feltétlenül kell fizikailag is dolgozni a teljes időtartamban, hiszen pont ez a lényege, hogy nem történik minden órában tényleges munkavégzés. Sok esetben nyugdíjasok kerülnek ilyen posztokra, akiknek jól jön egy kis kiegészítés az államtól kapott juttatás mellé. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy aktív dolgozók nem vállalhatnak 24 órás szolgálatot. A VeszpremAllas.hu oldalát böngészve biztosan találunk 24-48 órás vagyonőri állást, ha ez vonzó számunkra. 

Milyen előnyei vannak a 24-48 órás munkarendnek?

A 24 óra letelte után 48 óra, azaz 2 teljes nap szünet jár, amit sok mindenre ki tudunk használni, többek között arra, hogy kényelmes otthoni körülmények között kipihenjük magunkat.

A fennmaradó szabadidőnkkel pedig azt kezdünk, amit csak akarunk. Valaki a hobbijával tölti, kertészkedik, barkácsol, megszerel valamit, vagy esetleg alkot, netán horgászik. Olyanok is akadnak szép számmal, akik ilyenkor egy másik munkahelyen dolgoznak. 

Vannak, akiknek kifejezetten kedvező és szerencsés ez a munkaidő-beosztás, hiszen így több idejük marad másra, mintha csak esténként lennének szabadok. Akár másik állásra, akár hobbira vagy tanulásra, de mindenképpen érdemes hatékonyan és praktikusan kihasználni ezt az időt.

Mik a hátrányai?

Ha 24 órás a munkaidő egy cégnél, akkor ott állandóan kell lennie valakinek. A 24-48 óra folyamatos, ami azt jelenti, hogy ebbe beleesnek a hétvégék és az ünnepnapok is. Ha számunkra ez így nem vállalható, akkor nem biztos, hogy nekünk való az ilyen jellegű  munka. 

Érdemes feltenni a mérleg serpenyőire az érveket és az ellenérveket, és az alapján eldönteni, hogy szeretnénk-e készenléti munkaidőben dolgozni, hogy merre billen a mérleg. Biztonsági őr állást szinte bármikor lehet találni, ha megvan hozzá a jogosultságunk és végezhetünk ilyen típusú munkát. 

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek