A babaágynemű vásárlásának dilemmája, avagy szüksége van párnára a babának?

iho   ·   2023.03.03. 12:00

Ha a gyermek még nem töltötte be a második életévét, akkor szükségtelen a fej megtámasztása, mivel az növeli az alvás közbeni fulladás veszélyét. Amíg kiságyban alszik a baba, addig a szakértők sem javasolják a párna használatát. Mégis szinte minden babaágynemű szettben megtaláljuk a párnát. Így joggal felmerül az aggódó szülőben a kérdés, hogy kell párna a baba feje alá?

Milyen ágyneműre van szüksége a babának?

Lepedőre feltétlenül szükség van, a legpraktikusabb a gumis lepedő, ami nem ráncolódik, hanem szépen ráfekszik a matracra. Érdemes belőle többet venni, legalább 3-4 darabot. A párna felesleges egy újszülött számára, elegendő egy textilpelenkát tenni a feje alá, ami megvédi a matracot a nyálfoltoktól és a bukástól. Ezt viszont cseréljük naponta többször. Babatakaróra szükség van, mégpedig nyáron egy vékonyabbra, télen egy vastagabbra. Külön takarót használjunk a babakocsis séták alkalmával, mert higiéniai okokból ne aludjon olyan takaróval a baba, amit kiviszünk a lakásból. Az alvókörnyezet harmóniájának megteremtése érdekében célszerű ágyneműszettet vásárolni.

A Peekabooshop.hu ágyneműszettjei közül a háromrészes tartalmaz egy 30 x 180 cm méretű rácsvédőt, 40 x 60 cm-es párnahuzatot és paplanhuzatot, mely két méretben választható. 90 x 120 cm vagy 100 x 135 cm méretben készülnek. A nagyobb méretű huzat a bölcsődében vagy óvodában használt paplanokhoz is megfelelő.

A rácsvédő 8 db hosszú varrott pánttal rögzíthető stabilan a kiságy rácsaihoz.

Megkönnyíti a dolgodat, ha 3 részes garnitúrát vásárolsz, mert egy csomagban megvásárolhatod, ami szükséges a kiságyba a baba kényelme érdekében.

Miért része a szettnek a párna, ha nem ajánlott a használata?

Nos, a 2, 3 és 5 részes garnitúráknak is része a párna, ami nem vastagabb, mint egy rongy. Így ortopédiai szempontból nincs semmiféle káros hatása. A kiságy sokkal tetszetősebb és harmonikusabb, ha az ágynemű részét képezi a párna. A babáknak, ovisoknak és a kisiskolásoknak is az ideális, ha minél keményebb a fekvőfelület és a párna is. A babapárnák pont megfelelnek a kritériumoknak. Vastag és puha párnát tilos a kicsik feje alá tenni, mert komoly elváltozásokat okozhatnak.

Milyen anyagból készüljön az ágynemű?

Az ideális ágynemű természetes, bababarát anyagból készül. Számtalan típus közül lehet választani, muszlin, pamutszövet, steppelt bársony, plüss. Fontos, hogy az anyag hőszabályozó tulajdonsággal rendelkezzen, mert akkor a meleg és hűvös éjszakákon is használható. Legyen antiallergén, hogy ne irritálja a baba érzékeny bőrét. 

Annak érdekében, hogy teljes mértékben biztonságos legyen a kisgyermek számára, a cipzár bújtatott technikával készüljön. Akár kislány akár kisfiú számára szeretnél vásárolni, nagyon sok fajta minta közül lehet választani. Kimondottan lányos, fiús és unisex színek is rendelkezésre állnak.

A kedves mintás textilek csodásan mutatnak, ezenkívül puhán veszik körül a gyermeket és komfortos környezetet teremtenek a nyugodt pihenéshez.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek