A Balaton-felvidéki Nemzeti Park látnivalói

iho   ·   2023.07.05. 12:00

Zalakarosról egyszerűen elérhetőek a Balaton - felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyei. Ha tartalmas kikapcsolódásra, igazi élményekkel teli kalandra vágyik egy rendkívüli szépségű természeti környezetben, mindenképpen érdemes élni a lehetőséggel. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány látnivalót, amit semmiképpen sem szabad kihagyni.

Kányavári-sziget, bivalyrezervátum

Ha a Hotel Karos Spa Zalakaros programajánlatait már kipipálta, az alacsony fekvésű ingovány jellegzetes képződménye, a Kányavári-sziget érdekes célpont lehet. Hossza másfél kilométer észak-déli irányban, átlagos szélessége kevesebb, mint tizede, épp csak pár méterre emelkedik ki az őt körülölelő vízfelszínből. Mivel a parthoz közel helyezkedik el, adott volt a lehetőség a ma is működő turisztikai központ kialakítására.A sétautak, sportpályák, pihenők, a part menti nádasba ékelt horgászhelyek sokféle kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.

Másik élvezetes kirándulási lehetőség a kápolnapusztai bivalyrezervátum. Itt hozzávetőleg százötven bivaly mellett egy szürkemarha csordát is megcsodálhatnak az arra járók. Kilátóból, távcsővel nemcsak a dagonyázó kérődzőket, hanem a patáik közt rohangáló ürgéket is megfigyelheti. 

Vörsi tájház

Vörs községben áll az a 18. század végi építészetre jellemző talpasház, amely ma tájházként funkcionál. Nádaratók, sásszedők mindennapi élete elevenedik meg falai közt az itt kiállított használati tárgyakon, halászati szerszámokon keresztül.

Látható a paraszti élet talán egyik legérdekesebb helyisége, a tisztaszoba is, melyet, bár nem bővelkedtek helyben, csak születés, betegség vagy halál esetén használtak, valamint a ház vendégei is itt kaptak szállást.

Másik kuriózum a füstöskonyha, melyből a füstöt a plafonba vágott lyukon keresztül vezették el. Ebben számtalan, mára már feledésbe merült eszköz került kiállításra, a lakószobában berendezett tárlat pedig a Kis-Balaton élővilágát mutatja be.

Matula kunyhó és Fekete István emlékhelye Diás-szigeten

A Matula kunyhó és Fekete István emlékhelye egyénileg nem, kizárólag vezetett túra keretében látogatható. Az első három kilométert saját járművel kell megtenni, innen rövid gyaloglással érhető el a magyar természeti regények koronázatlan királyának emlékhelye. 

A séta közben megismerheti a helyi flórát és faunát, megcsodálhatja a Zala-folyót, megismerkedhet a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetével.

A szakvezető segítségével a látogatók megtekinthetik a Fekete Istvánnak szentelt emlékszobát, mely az író életpályájába nyújt informatív betekintést. Az emlékház mellett áll a sokak meghatározó fiatalkori olvasmányát, a Tüskevár hangulatát megidéző Matula-kunyhó, ahol elmerenghet az egyik legszerethetőbb magyar regényhős örökérvényű bölcsességein. 

A kirándulás időtartama hozzávetőleg másfél-két óra, épp elég idő hozzá, hogy a táj szépségében fürödve ellazulhasson a megfáradt lélek.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek