A belföldi teherautó-sofőr munkakör előnyei és hátrányai

iho   ·   2023.06.10. 12:00

Az évtizedben lezajló dinamikus változás a szállítási és logisztikai szektort is utolérte, amelynek eredményeként ebben az iparágban mindig szükség van új munkavállalókra. 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Zalaegerszegállás.hu Website, ahol belföldi gépjárművezetőtől kezdve az áruterítőn át a teherautó-sofőrig, számtalan pozícióba keresnek embert. Ezek közül pedig egyes területek népszerűek, míg mások nem igazán azok. 

Az utóbbiakhoz tartozik egyébként a belföldi teherautó-sofőr is, holott ez a munkakör nagyon sok előnnyel kecsegtethet, amelyeket a mai cikkünkben részletesebben is átbeszélünk majd.

Mik az előnyei ennek a munkakörnek?

Elsőként talán azzal kezdenénk a sort, hogy a munka jellegéből adódóan komoly vezetési tapasztalatra és rutinra tehetünk szert, mivel sokat vagyunk úton, és bejárjuk az ország szinte minden egyes szegletét.

Azt pedig még nem is említettük, hogy ez egy igazán stabil állás, amelyre sem a politikai helyzet, sem a világjárványok nincsenek hatással. Az áruk ugyanis folyamatosan mozgásban vannak, így mindig szükség lesz jó sofőrökre, hogy elszállítsák őket.

Ennek a nagy keresletnek köszönhetően pedig a cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtartsák a megfelelő szakembereket. Versenyképes fizetést kínálnak nekik, és emellett még számtalan extra juttatást is biztosítanak.

Ennek az éremnek azonban két oldala van

Mivel a legtöbb cég általában az ország egész területére szállít, így gyakran előfordulhat az, hogy akár több napot is távol kell lenni a családtól, ami erősen rányomhatja a bélyegét a személyes kapcsolatainkra. Furcsa mód azonban ennek is megvan a pozitívuma, méghozzá az, hogy felértékelődik a családdal töltött idő.

De emellett még az is a kihívásai közé tartozik ennek a szakmának, hogy a vezetési órák fárasztóak lehetnek. Az út során ugyanis nagyon kevés olyan dolog van, amely kizökkenthetné a sofőrt a monotonitásból. Ezt pedig ugye nem mindenki tűri jól. 

Mi kell ahhoz, hogy mi legyünk a megfelelő jelöltek erre a pozícióra?

A legfontosabb egyértelműen az, hogy magabiztosan tudjuk kezelni a tehergépjárművet a különböző útviszonyok között is. A fuvarok során ugyanis nem feltétlenül csak az autópályán kell majd haladni. 

Emellett kiemelt jelentőséggel bír még a jó navigációs és térbeli képesség, illetve a monotonitástűrés és a megfelelő állóképesség is. Csak így leszünk képesek ugyanis órákon át biztonsággal vezetni.

Továbbá a fentieken túl még az is fontos, hogy felelősségteljesek és megbízhatóak legyünk, mivel a jármű és az arra felpakolt áru épsége az út során kizárólag ránk van bízva.

Ha szeretnénk elhelyezkedni belföldi teherautó-sofőrként, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy mielőtt megpályáznánk egy állást, feltétlenül fontoljuk meg a fentebb leírtakat. Ha ugyanis csak a pénz miatt vállaljuk el, akkor valószínűleg nem lesz hosszú távú a jövőnk ebben a szakmában.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek