A bitcoinról egyszerűen és érthetően

iho   ·   2022.09.07. 12:00

Napjainkban már mindenhol azt olvashatjuk, hogy a bitcoin árfolyama hol újabb csúcsokat dönt, hol pedig hatalmasat esik, mélypontra kerül. Ha mi is szinte minden nap találkozunk hasonló tartalmú poszttal, de mégsem értjük mégis mi történik pontosan, akkor ez a cikk tökéletes válasszal szolgál a kérdéseinkre. 

Mint ahogy a legtöbb témában, a bitcoin esetében is érdemes mindent az alapoktól kezdeni. Lássuk mi is az, ami már évek óta lázba hozza a befektetőket és az innováció híveit.

Mi is a bitcoin, rövidítve BTC?

A legrövidebb és legegyszerűbb válasz: egy kriptovaluta. A lényege az, hogy a BTC (a bitcoin rövidítése) egy nyílt forráskódú digitális kriptopénz, amelynél nincs központi bank vagy hatalom, így senki sem birtokolja, vagy irányítja, de bárki segítheti a fejlődését. Kereskedni is lehet vele, ugyanis nagyon jó értékőrző, afféle digitális arany. Rengeteg lehetőség érhető el, mint a Tradensea szoftverei, amikkel másodpercek alatt belevághatunk a kriptovalutákkal való kereskedelembe.

Visszatérve a bitcoinra, a története 2009-ben kezdődött, egyenesen a gazdasági világválság után. Fizikailag nem megfogható és a tranzakciókat a hálózat közössége kezeli.  Minden egyes bitcoin-tranzakciót egy decentralizált, nyilvános főkönyvben rögzítenek. A BTC transzparens, gyors és költséghatékony tranzakciókat tesz lehetővé mindezt központi hatalom nélkül, a blokklánc technológiának köszönhetően.

Hogyan készült a bitcoin?

A készítőről nem tudunk sokat, de akár több fejlesztő is készíthette. Ami rendelkezésünkre áll, az egy álnév csupán, bizonyos Satoshi Nakamoto. 2008 októberében bukkant fel először egy fórumbejegyzésben, ahol publikálta a “white papert”, aminek címe: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. 

Ezt követte 2009 januárjában a létrehozást segítő szoftver, majd a Genesis nevet viselő első blokk. Az világ első bitcoin tranzakciója során egy bizonyos Hal Finney programozó 10 bitcoint kapott. Satoshi Nakamoto egészen 2011-ig végezte a kódolást, majd áprilisban a háttérbe vonult, és átadta egy fejlesztői csapatnak a munkafolyamatokat.

A BTC működéséről

Ahogy azt már említettük, a bitcoin egy nyílt forráskódú digitális pénz, úgynevezett kriptovaluta. Minden egyes elvárásnak megfelel, ami egy “átlagos” pénzt jellemez. Digitalitása révén a két fél közötti tranzakciók rendkívül gyorsak. Egy ilyen folyamat átlagosan 10 percet vesz igénybe. 

Ha szeretnénk lebontani egy adott BTC-t, azt egészen 8 tizedes vesszőig tehetjük meg. A bitcoin meghatározott számban érhető el, várhatóan a bányászatnak köszönhetően 2140 körül érjük el a 21 milliós maximális értéket. A BTC-t minden felhasználó ellenőrzése alatt tartja, a fejlesztők semmilyen mértékben nem tudják a protokollokat megváltoztatni.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek