A csomagautomata: egy új trend a webáruházas szállítási módokban

iho.hu   ·   2024.07.09. 17:37
www.webaruhazkeszitesarak.hu

A webáruházas kereskedelemben kardinális kérdést jelent a szállítás módjának megtervezése. Miért? Mert az a cél, hogy minden egyes vásárló megtalálja azt a szállítási módot, amelyik legjobban megfelel az elképzeléseinek. 

A csomagautomata egyre elterjedtebb

A  webshop készítés  során fontos feladat annak a megtervezése, hogy milyen szállítási módokat alkalmazzunk a termékek megrendelőhöz való eljuttatására. Ma a házhoz szállítás még egyértelműen a kedvelt szállítási módok egyike, de folyamatosan nő a csomagautomaták közkedveltsége is. Sorra jelennek meg a kisebb városokba is ezek a praktikus eszközök, megkönnyítve ezzel a fogyasztók (és a webáruházak) mindennapjait.

De mi az a csomagautomata?

A csomagautomaták lényegében olyan tárolórekeszek, amelyeket a szolgáltatók jellemzően a városok, városrészek forgalmas helyein telepítenek, majd a megrendelt termékeket, csomagokat ezekbe helyezik el. 

Miként működik egy csomagautomata?

Azon webshopok felületén, ahol elérhető a csomagautomatás szállítás, a rendelés leadáskor a vásárló ki tudja választani, hogy a csomag szállítását hova, melyik csomagautomatába kéri. Lényegében hasonló, mint házhoz szállítás esetén a szállítási cím megadása, csak ebben az esetben fix címek közül kell választani.

A megrendelt terméket/termékeket tartalmazó csomagot a futár az előre kiválasztott csomagautomatához szállítja ki, majd elhelyezi az egyik rekeszben. Amikor ez megtörtént, akkor a vásárló értesítést kap arról, hogy átveheti a csomagját.

A rendszer a csomag átvételéhez egy kódot küld, amivel a csomagot át lehet venni, de előfordul, hogy a kód mellett QR-kódot is küld, amit le lehet olvastatni. Minden csomagautomatához tartozik egy központi terminál, ide kell a kódot beírni vagy a QR-kódot leolvastatni.

Milyen előnyei vannak a csomagautomatáknak?

A csomagautomaták legnagyobb előnyét egyértelműen a folyamatos rendelkezésre állás jelenti. Nem kell arra várni, hogy a futár mikor hozza a csomagot, nem kell amiatt aggódni, hogy közbejön valami, és nem leszel otthon a kiszállítás idejére. A csomagautomatánál a nap bármely szakaszában át lehet venni a rendelésed, anélkül, hogy bárkit erről előzetesen értesíteni kellene. A csomag átvételére is több nap áll a rendelkezésedre (általában 3-10 nap). 

Arról nem is beszélve, hogy ez a szállítási mód a legtöbb esetben olcsóbb, mint a házhoz szállítás, és diszkrétebb is.

Milyen hátrányokkal kell számolnod?

Mint általában mindennek, így a csomagautomatás szállításnak is lehetnek hátrányai:

  • Bizonyos méret felett nem tudsz terméket rendelni, mert egyszerűen nem fér bele a tárolórekeszbe.
  • Csak bankkártyával lehet fizetni, vagy előre utalni a webshop felületén.
  • Nem érhető el minden településen.

A csomagautomata olyan feltörekvő szállítási módszer, amit egyre többen választanak, Amennyiben webshopot üzemeltetsz, akkor célszerű elgondolkodni azon, hogy a webáruházadban elérhető legyen csomagautomatába szállítás.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek