A csomagolás jelentősége a zöld logisztikában

iho   ·   2022.10.28. 16:15
00_csomagolas

A zöld logisztika olyan stratégiai megközelítés, amely az ellátási lánc minden tevékenységének környezeti hatását igyekszik csökkenteni, a beszerzéstől vagy a termeléstől az elosztásig és szállításig.

A vállalatok teljes stratégiájának, struktúrájának és folyamatainak átfogó átalakítását foglalja magában, melynek célja környezettudatos és erőforrás-hatékony logisztikai hálózatok kialakítása.

Hogyan válhat mindez valósággá?

A környezetbarát, zöld, fenntartható szavak már mindenkinek ismerősen csengenek.

Nemcsak, hogy ismerősek, a mindennapi életünk részei.

Nézzük meg, hogyan tehetünk néhány apró lépéssel a változásért:

Környezetbarátabb raktár

A fenntartható raktározás lényege, hogy a hagyományos logisztikai eljárásoknál gyorsabban és hatékonyabban képes árumozgatást végezni. Ez a tevékenység által okozott szennyezés csökkenését, valamint költségmegtakarítást eredményez.

A raktárban a felhasznált gépek és energiaforrások mellett elengedhetetlen a csomagolási és rendelés-előkészítési procedúra elemzése és optimalizálása.

Ebben az értelemben a csomagolás kialakítása és használata kritikus pont a zöld logisztika megvalósításában.

A lehető legjobb helykihasználású csomagolást kell alkalmazni, mind a tárolás, mind a szállítás során. Emellett az újrahasznosítható vagy újrafelhasználható anyagok használata hozzájárul a fenntarthatóbb logisztika megvalósításához a vállalaton belül.

Fenntarthatóbb közlekedés, szállítás

A közlekedés egy másik kulcsfontosságú tevékenység, amelyet figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy környezettudatosabbak legyünk.

A CO2-kibocsátást csökkentő járművektől vagy szállítóeszközöktől kezdve az egyes utazások maximális helykihasználásáig számos szempont van, amelyen javítani lehet.

Az áruszállításnál használt csomagolásra fókuszálva kiemelt figyelmet kell fordítani annak kialakítására, hiszen létfontosságú a termék védelme, emellett pedig a legjobb helykihasználásra kell törekednünk, hogy az üres helyeket elkerüljük.

A környezettudatosság itt nem ér véget, olyan beszállítókkal kell együtt dolgoznunk, akiknek szintén szívügyük a fenntarthatóság, ugyanis gyakran az árukat sokkal nagyobb csomagolásba csomagolják, mint, ami szükséges lenne és a plusz helyet buborékfóliával vagy más térkitöltővel töltik meg.

Ez a csomagolási módszer, így egyáltalán nem optimális. Ennek eredményeként a vállalatok és a vásárlók is többletköltséget fizetnek a szállításnál, ráadásul a nem hatékony szállítás miatt nagyobb környezeti lábnyomot is generálunk.

Egyes eseteknél csak a kiutazást veszik figyelembe, pedig egyes szállítmányok visszaútja is javítható, például vákuumos tárolódobozok segítségével.

Ellenkező esetben még jó megoldás lehet a 100 százalékban újrahasznosítható kartondoboz, így csökkenthető a logisztikai tevékenységből adódó hulladék.

Optimális, környezetbarát csomagolás

A túlzott csomagolás és a fenntarthatatlan csomagolás elkerülése elengedhetetlen a zöld logisztikához.

Ebben az összefüggésben fontos a töltőanyagok csökkentése, ezzel együtt a hulladék és a költségek csökkentése, valamint annak elkerülése, hogy egy termékhez több csomagolóanyagot használjunk.

Így elengedhetetlen a fenntartható anyagok, kartondobozok választása.

A hullámkarton dobozok összesen nyolc élettel rendelkeznek, ugyanis hétszer darálhatók és bálázhatók.

Az újrafelhasználható csomagolás is használható, mivel ez kedvez a körforgásos gazdaság fejlődésének, optimalizálja a rendelkezésre álló erőforrások felhasználását és csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét.

A Wanapack Kft. 1991 óta készít hullámpapírlemezből készült dobozokat és más csomagoláshoz szükséges kellékeket.

Kínálatukban a standard méretű dobozok mellett, lehetőségünk van egyedi gyártású dobozokat készíttetni, melyek kiváló lehetőségnek bizonyulnak különleges formájú termékek esetében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek