A diákmunka előnyei

iho   ·   2023.09.17. 12:00

A felnőtté válás rögös útján a diákmunka egy fontos mérföldkő lehet, mely számos pozitívumot jelent a későbbi évekre nézve is. Ha a gyerek elég idős ahhoz, hogy diákmunkát vállalhasson, akkor érdemes élni a lehetőséggel.

Ma már számos álláslehetőség közül lehet válogatni, ezért érdemes körülnézni, például a Mezőkövesdállás oldalán az alábbi linken: https://mezokovesdallas.hu/allasok/diakmunka.

Jövedelemszerzés

A diákmunka egyik legnagyobb előnye kétségkívül az, hogy a diák saját jövedelemhez jut, amiért keményen megdolgozott. A saját kereset önállóságra és felelősségre tanítja. Megtanulja, hogy a pénzért mennyit kell dolgozni, és azt is, hogy a jövedelmet be kell osztani, ha nem akarja, hogy könnyen kicsússzon a kezei közül.

Nagyon sok diák célokat tűz ki maga elé, mint például a saját autó, a tanulmányok finanszírozása vagy a jogosítvány megszerzése. Ezek mind pénzbe kerülnek, azonban kitartó munkával el lehet érni őket és megalapozhatják a jövőt.

Rugalmas munkaidő

A munkáltatók is tisztában vannak vele, hogy a diákok számára az egyik legfőbb elfoglaltságot a tanulmányok jelentik. Ugyanakkor a tanulás mellett, illetve a nyári szünetben van lehetőségük jelen lenni, így rugalmasan tudnak dolgozni. Ez a diáknak és a munkáltatónak is előnyös.

Munkatapasztalat-szerzés

A diákmunka során az anyagi juttatás kézzel fogható ellenértéke a munkavégzésnek, azonban van még egy fontos dolog, ami megszerezhető a munka során. Ez pedig nem más, mint a munkatapasztalat.

A diákévek során szerzett tapasztalat hatalmas segítséget jelent a későbbi munkahelyeken való elhelyezkedésben. Ráadásul a munkáltató is szívesebben vesz fel olyat, akinek van már némi rutinja, mint olyat, aki még soha életében nem dolgozott.

A diákmunkás pedig sokkal nagyobb önbizalommal állhat neki a munkakeresésnek, hiszen nem jelent majd nehézséget belépni a munka világába, mivel rendelkezni fog a szükséges ismeretekkel és tapasztalatokkal, amik ezt elősegítik.

További előny, hogy a különféle diákmunkáknak köszönhetően számos pályával, munkakörrel közelebbről is meg lehet ismerkedni, ami akár a pályaválasztásra is hatással lehet. Úgy is fel lehet fogni, hogy a diákmunka egy olyan ismeretszerzési mód, amelyért nem a munkavállaló fizet, hanem fordítva. Ebből a diák csak jól jöhet ki.

A szakmai gyakorlat igazolása

A diákmunkát szervező szövetkezetek, illetve partnercégek, akár a szakmai gyakorlatot is leigazolhatják, így ezt is érdemes szem előtt tartani. A diákmunka ebből a szempontból is előnyös lehet. Sőt, az sem kizárt, hogy a későbbiekben sikerül azon a munkahelyen elhelyezkedni főállású munkavállalóként, ahol korábban a diák a szakmai gyakorlatát töltötte.

A rengeteg előnyt tekintve nagy hiba lenne nem kihasználni a diákmunka nyújtotta előnyöket és lehetőségeket. A szorgalmasan eltöltött diákévek életre szóló tapasztalatot és hasznos ismereteket nyújthatnak, melyeket a jövőben kiválóan lehet kamatoztatni.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek