A fémmegmunkálás során használt alapanyagok

iho.hu   ·   2024.09.16. 12:42
www.jura-plussz.hu

A fémmegmunkálás során a lemezhajlítás az egyik leggyakoribb művelet. A precíz berendezés és szakértelem mellett a megfelelő fémlemezekre is szükség lesz. Ma már többféle kialakítás közül lehet választani, de a beszerzés során több szempontot is figyelembe kell venni, hogy a tökéletes végeredményt érjük el.

Milyen fémlemezek közül lehet választani?

Ha megnézzük a Jura-Plussz termékeit, akkor láthatjuk, hogy többféle kialakítás közül lehet válogatni. Van acél, alumínium, rozsdamentes acéllemez is, de emellett forgácsolt és hidegalakított, illetve finomkivágott alkatrészek is elérhetőek. Nem mindegy, hogy végül melyikre esik a választásunk, mivel az alapjaiban határozza meg, hogy mire lehet őket használni. A finomkivágott alkatrészekből, valamint a forgácsolt és hidegalakított elemekből bizonyos berendezések karbantartását oldhatjuk meg.

Itt oda kell figyelni a kompatibilitásra, precíz kialakításra van szükség, hogy méretben pontosan illeszteni tudjuk az adott gépezethez. A lemezek esetében is fontos a precizitás, de az alapanyag sem mindegy. Rozsdamentes acélt akkor érdemes választani, ha fokozott nedvességnek vagy az időjárásnak közvetlenül ki van téve az adott szerkezet. Az építő- és autóiparban gyakran választják ezt az alapanyagot, hogy a korrózió ne jelentsen problémát hosszú távon. Ahol a nedvesség nem jelent veszélyt, ott az alumínium és az acél is megfelel. Mindkettőnek megvan az előnye. Az alumínium általában könnyebb, egyszerűbben formálható. Az acél robusztusabb, tartósabb, de nehezebb vele a munka.

Bármelyiket is választjuk, előtte mindenképpen alapos tervezésre van szükség. Pontosan tudni kell, hogy a későbbiekben a végeredmény milyen tényezőknek, körülményeknek lesz kitéve, hogy erre is felkészüljünk.

Munka a lemezekkel

Ahogy azt már a bevezetőben említettük, a fémlemezhajlítás az egyik leggyakoribb művelet. Ez tulajdonképpen az anyagra ható erő alkalmazásával oldható meg. Itt nagyon fontos a szaktudás és az ideális gép használata. A hajlítóművelet során a fémlemezben a folyási határértéket meghaladó feszültségek keletkeznek, ami miatt képlékeny alakváltozás (hajlítás) következik be. Az erőhatás megszűnése után megtartja a módosított alakját, azonban minimális rugalmas deformációra fel kell készülni, azt érdemes belekalkulálni a folyamatba.

Egyszerűnek tűnhet a művelet, de alapos előkészületre van szükség és az sem mindegy, hogy milyen alapanyagból készül az adott lemez.

Érdemes szakemberre bízni a feladatot

Ez vonatkozik a fémmegmunkálásra és a megfelelő alapanyag kiválasztására is. A döntést nagymértékben befolyásolja, hogy pontosan mit akarunk alkotni a fémlemezekből. Ha nem rendelkezünk a szükséges szaktudással és/vagy tapasztalattal, mindenképpen kérjük ki egy szakember tanácsát már a tervezési szakaszban.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek