A Global Hawk Dél-Koreába tart

iho/repülés   ·   2011.10.20. 20:00
nyito

Az október 18-án aláírt megállapodás szerint a Northrop Grumman négy RQ4 Block 30I Global Hawk nagy hatótávolságú, távolról vezérelt felderítő repülőgépet és a szükséges vezérlőközpontot, logisztikai elemeket szállít le Dél-Koreának. Az üzlet becsült értéke 850 millió dollár. A szokásoknak megfelelően ellentételezés is történik: a vételár 30 százalékát Dél-Koreában költi el a Northrop. Az üzletben a DACC Aerospace, a Foosung, a KJF és a Korean Air egyik részlege vesz részt. A DACC kompozitelemeket, a Foosung vezetékrendszereket, a KJF különböző mechanikai alkatrészeket, míg a Korean Air fémelemeket szállít majd a Global Hawk-programhoz.

Nehezen túlbecsülhető adatforrásnak bizonyult az Global Hawk-rendszer <br>(fotó: af.mil)

A szerződéshez még szükség van a két ország kormányainak formális jóváhagyásához is, így a végleges szerződést várhatóan hat-kilenc hónapon belül írhatják alá Szöulban. Ha tartják a tervezett időrendet, akkor a négy dél-koreai Global Hawk 2015-ben érkezhet haza. A gépek elsődleges feladata az Amerikai Légierő nyugdíjba vonuló U-2/TR-1 stratégiai felderítőgépeinek pótlása lesz a térségben – és persze Észak-Korea megfigyelése. A gépek ugyanakkor nem rendelkeznek majd kommunikációs rendszerek megfigyelésére vagy elektronikus jelgyűjtésre alkalmas rendszerekkel, emiatt képességeik elmaradnak az amerikai Block 30-asokétól.

Csúnya, de okos az RQ-4 <br>(fotó: af.mil)

A Northrop Grumman közlése szerint a térségből Ausztrália, Japán és Szingapúr is jelezte érdeklődését a Global Hawkra alapozott stratégiai felderítőrendszer iránt. Míg Ausztrália elsősorban tengeri megfigyeléseket végeztetne a géppel, Japán emellett saját észak-koreai felderítéseket is szeretne végezni, hiszen az országot komolyan fenyegetik az észak-koreai ballisztikus rakéták is. Szingapúr pedig várhatóan saját kialakítású és felszereltségű változatot szeretne hadrendbe állítani, ha a miniállam a típus mellett dönt.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.