A globális logisztika 2022-es helyzete: ez lenne az új norma?

iho   ·   2022.03.09. 07:00

Nyilvánvaló, hogy a világjárvány feltárta a globális ellátási láncok sebezhetőségét, amely problémával a logisztikai ipar idén továbbra is szembesülni fog. Nagyfokú rugalmasságra és szoros együttműködésre van szükség az ellátási láncban részt vevő valamennyi fél között ahhoz, hogy jól reagáljunk a válságra, és remélhetőleg a COVID utáni időszakra is.

Az ellátási láncok zavarai

A globális ellátási lánc zavarai, a kikötői torlódások, a kapacitáshiány, a növekvő tengeri fuvardíjak és a folyamatos pandémiai helyzet az elmúlt évben állandó kihívást jelentettek a szállítmányozók, fuvarozók, kikötők és logisztikai szolgáltatók számára.

A 2022-es évre vonatkozóan a szakértők becslései szerint a globális ellátási láncokra gyakorolt nyomás folytatódik, és enyhülés legkorábban csupán az év második felében várható.

Mindenekelőtt a konszenzus az, hogy az óceáni árufuvarozási piacra gyakorolt nyomás 2022-ben folytatódik, és a fuvarozási árak valószínűleg nem esnek vissza a koronavírus előtti szintre. A kikötők kapacitásproblémái és torlódásai továbbra is erős globális kereslettel párosulnak a fogyasztási cikkek ágazatában.

Monika Schnitzer, német közgazdász előrejelzése szerint a jelenlegi omikron változat az elkövetkező hónapok során további hatást fog gyakorolni a globális szállítási időre. „Ez súlyosbíthatja a már meglévő szállítási szűk keresztmetszeteket” – figyelmeztet. „A szállítási idők a delta variáns miatt Kínából az Egyesült Államokba máris 85 napról 100 napra nőttek, és ez még tovább növekedhet. Ezek a problémák Európát is érintik, és a helyzet továbbra is feszült.”

Időközben a folyamatban lévő pandémia az Egyesült Államok nyugati partjának vezető kikötőiben és Kínában komoly torlódásokat váltott ki, azaz több száz konténerszállító hajó vár a tengeren a kikötésre. Az év elején a Maersk figyelmeztette ügyfeleit, hogy a konténer hajók várakozási ideje a Los Angeles közelében lévő hosszú kikötőben rakományok kirakodására vagy felvételére 38 és 45 nap közé esik, és a korlátozások várhatóan folytatódni fognak.

A pandémia számos iparágra hatást gyakorolt, ám volt köztük olyan is, amely kihasználta annak előnyeit, mint például a Sportfogadás magyarul. Az új kutatások szerint a rendszeres szerencsejátékosok több mint hatszor nagyobb valószínűséggel játszottak online, mint a Covid-19 világjárvány előtt. A bukmékereknél azonban a globális logisztika előrejelzéseire még mindig nem fogadhatunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek