A kalandos életű pálinka és pálinkafőzés

iho   ·   2021.02.03. 12:00

A legtöbb ország rendelkezik nemzeti itallal, hazánk sem kivétel, nálunk a pálinka érdemelte ki ezt a jelzőt. Annak ellenére, hogy manapság ismét divatos és lehetséges az otthoni pálinkafőzés, ez nem mindig volt így.

A pálinka hányatott sorsa

Nem is kell annyira régre visszamenni a történelemben, ha olyan időszakot akarunk keresni, amikor az otthoni pálinkafőzés törvény által tiltott tevékenységnek minősült. Az akkori jogszabályok a pálinkakedvelőkön kívül azoknak is keresztbe tettek, akik az otthoni kisebb gyümölcsös vagy a hobbi telek gyümölcsfáin lévő termés egészét nem akarták vagy nem tudták lekvárhoz felhasználni vagy egyéb módon elfogyasztani.

Az egészséges életmód és a gyümölcsök nagy mennyiségben történő fogyasztása egy rendkívül jó és dicséretes dolog, azonban az ember nem képes korlátlan mennyiséget elfogyasztani. Ráadásul nem is kell, hogy a rendelkezésre álló mennyiség korlátlan legyen, már 2-3 gyümölcsfa tud annyi termést hozni, ami még akkor sem fogy el, ha a családnak a szomszédok is besegítenek. Ilyenkor jöhetnek szóba az alternatív felhasználások, mint például a pálinkafőzés.

Az engedélyezés lendített a minőségen

Természetesen bárki, aki élt abban az időszakban, amikor az otthoni pálinkafőzés tiltott volt, elmondhatja, hogy azért sokan próbálkoztak kerülőutakkal. A leleményesség eredménye azonban nem mindig volt megfelelő, a nem megfelelő eszközökkel és technikával előállított pálinka sokszor messze elmaradt a kívánt minőségtől. Nem meglepő, hogy ezek a sufniban lefőzött pálinkák sokat rontottak az ital hírnevén.

Az engedélyezés rengeteget lendített az ital renoméján, viszont manapság is vannak, akik nem foglalkoznak a minőséggel, azonban az arányuk jóval kevesebb és folyamatosan fogy. Gondoljunk csak bele, pálinkát már ugyanúgy lehet legálisan készíteni, mint mondjuk egy egyszerű süteményt. Ki szeretné a vendégeit egy rossz minőségű, csapnivaló süteménnyel megkínálni? Ugye senki. És pálinkával sem.

Ha szeretnéd megkóstolni valamelyik elismert hazai főzde pálinkáját, akkor érdemes szétnézned a Prémium Italnagykereskedés Online pálinkakínálatában.

Az Árpád Pálinka

Az Árpád Pálinka egy sokat megélt családi vállalkozás. Közel 50 éve foglalkoznak pálinkafőzéssel, ami azt jelenti, hogy saját bőrükön tapasztalhatták meg a jogszabályok hatásait és a piaci változásokat.

Az Árpád Pálinka kínálatában a saját ültetvényeken termesztett szilva dominál. A szilvapálinkán kívül több egyéb pálinkát is főznek, ezek közös jellemzője, hogy a felhasznált gyümölcsök Magyarországról származnak. A beszerzett gyümölcsökkel kapcsolatban szigorú elvárásokat támasztanak a kívánt minőség és a megfelelő renomé fenntartása miatt.

Kevesen tudják, de nem csak pálinkát készítenek, hanem házi lekvárokat, aszalt gyümölcságyon érlelt barackot és bonbonokat is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek