A kamionsofőr szakma leírása – a Jooble válaszol

iho   ·   2023.02.24. 18:30
00_kamionsoforok

Az kamionsofőr az igazi férfiak hivatása és azokat a sofőröket szokták így nevezni, akik teherautókon nagy távolságra szállítanak árut.

A Jooble aggregátor oldalon olyan állásokat találhat, amelyek kifejezetten az Ön igényeire vannak szabva, mint például ezek az egyszerű kifejezések segítségével: állás Kazincbarcika.

A kamionsofőr számára a legfontosabb, hogy ügyesen tudja vezetni a járművet, figyelemmel kísérje az úthelyzetet, ismerje az áruszállítás színvonalát és kövesse a KRESZ szabályainak változásait. Ezenkívül a teherautó-sofőr olyan személy, aki folyamatosan úton van, ezáltal sok különféle és érdekes helyre jut el, tehát sokat utazik és ezért még pénzt is kap. A szakma nem igényel különösebb végzettséget, elegendő a megfelelő kategóriájú jogosítvány megszerzése, fuvarozási gyakorlat és autószerelői alapismeretek.

A szakma leírása

A kamionsofőr olyan teherautó-sofőr, aki országon belül és külföldön is különböző távolságokra szállít árut. A távolsági fuvarozók „A” pontból „B” pontba szállítanak árut, ugyanakkor műszakban dolgoznak, és egyszerre két sofőr indul el együtt. Amíg az egyik sofőr pihen, a másik vezeti az autót. Ez a módszer lehetővé teszi a rakomány lehető legrövidebb időn belüli kiszállítását, ami különösen fontos a romlandó termékek esetében.

A kamionsofőr szakma népszerű a férfiak körében, mivel meglehetősen magas fizetéssel jár. Az ilyen bérek abból adódnak, hogy a teherautó-sofőr kénytelen sok időt tölteni az úton és nem is olyan könnyű állandóan az autó kabinjában lenni.

A teherautó-sofőrök két típusát szokás megkülönböztetni:

  • Sofőrök, akik a munkáltatói társaságnál dolgoznak;
  • Egyéni vállalkozó, aki szállítmányok felkutatásával foglalkozik és saját szállítóeszközén dolgozik.

Fontos, hogy a kamionsofőr figyelmes legyen, és gyorsan meg tudja hozni a megfelelő döntést az út helyzetétől függően.

Foglalkoztatási kilátások

A távolsági fuvarozó dolgozhat egy vállalatnál vagy árut szállíthat önálló vállalkozóként is. A második esetben a kamionsofőr önállóan kutatja fel a szállítandó árut, és rendelkeznie kell saját, a közúti szállítás követelményeinek megfelelő járművel. A teherautó-sofőr elhelyezkedhet például egy vállalatnál, raktárban vagy cégnél, vagy egy árufuvarozással foglalkozó ügynökségnél.

Kötelezettségek és feladatkörök

A kamionsofőr az a személy, aki gyakorlatilag az úton éli le az életét. A következő munkafeladatokat kell elvégezni:

  • A rakományt a megfelelő formában és határidőn belül kézbesíteni;
  • A jármű állapotának folyamatos szemmel tartása;
  • Gépjárműjavítás, gumicsere (ha szükséges);
  • Vezetés;
  • Munka tachográffal.
Hogyan lehetsz kamionsofőr?

A kamionsofőri munkavégzés fő feltétele a D kategóriás jogosítvány, de önmagában a jogosítvány nem elegendő. Ahhoz, hogy sikeres legyen a szakmában, ismernie kell azokat a jogszabályokat is, amelyek az országon belül és külföldön is szabályozzák az árufuvarozást. A sikeres kamionsofőri munka másik fontos feltétele a lakatos szaktudás. Ilyen végzettséget egy átlagos középfokú intézményben lehet szerezni „Autószerelő” képzési területen, illetve átképző tanfolyamokon.

Ha egy teherautó-sofőr az országán kívül tervez dolgozni, fontos a nemzetközi jog ismerete, a megfelelő engedélyek megléte, valamint egy vagy több idegen nyelv ismerete.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek