A kávéfőző gép beállítása

iho.hu   ·   2024.05.01. 12:00

A mai modern kávéfőző gépek igen magas fokon automatizáltak, ezért akár azt is gondolhatnánk, hogy a velük készített kávé minőségébe igazán kevés beleszólásunk van. Ha híg, ha gyenge, vagy éppen keserű és égett, nincs mit tenni, el kell tűrni, hiszen ilyet csinál a gép.

Pedig a KávéVerzum kínálatában kapható legmodernebb eszpresszó kávéfőző teljesítménye is nagyban függ a beállításoktól és a karbantartástól.

Ez a rövid cikk azért íródott, hogy Ön is a legjobbat hozhassa ki a megfelelő beállításokkal kávégépéből.

A karbantartás fontosságáról

Mindig érdemes alaposan áttanulmányozni kávéfőző gépe használati utasítását lehetőleg már üzembe helyezéskor, hiszen ott minden fontos információt fellelhet a masina karbantartási igényeiről és a teendők mikéntjéről.

Hogy a gyári utasításokat betartsuk, két okból is fontos. Egyrészt az instrukciók pontos követésével jó eséllyel jelentősen megnövelhető a kávégép élettartama. Másrészt pedig a karbantartás elhanyagolásával egy idő után folyamatos romlást tapasztalhatunk az elkészült forróital minőségében.

A legnagyobb kihívást gépe számára a nem megfelelő minőségű víz jelentheti, éppen ezért érdemes megfelelő vízszűrőt alkalmazni (ami a klórt és a nehézfémeket is kiszűri), illetve lágyított vizet tölteni a masinába.

A víz a kávé ízét is befolyásolja, valamint – ha túl kemény – az alkatrészek vízkövesedéséhez vezethet. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az ecet egyáltalán nem ajánlott a kávéfőző vízkőtelenítéséhez, mert tönkreteszi a tömítéseket, azt hagyjuk meg inkább a csempének, és használjuk a gyártó által ajánlott készítményt. 

Vízhőmérséklet

Sok automata kávéfőzőn állítható a víz hőmérséklete, ha nem is fokra, de legalább három előre megadott értékre (alacsony, közepes, magas). Ez azért fontos, mert minden kávétípushoz létezik optimális beállítás.

A világos pörkölésű kávéknak magas hőmérsékletre, a sötét pörkölésűeknek pedig közepes vagy alacsony értékre van szükségük. Amennyiben hosszú kávét készít, akkor is a közepes-alacsony hőmérséklet ajánlott.

A kávé minőségének módosításához tehát  érdemes kísérletezni a vízhőmérséklettel.

Az őrlemény 

Sok olyan, egyébként automata masina létezik, ahol az őrlő tevékenységét is szabályozhatjuk. Amennyiben eszpresszót vagy risztrettót készítünk, a kávébabokat minden esetben finomra őröljük, ebből csak sötét pörkölésű kávéknál célszerű kicsit visszavenni, és nem a legfinomabb beállítást választani. Érdemes kísérletezni, a legfinomabb őrleménytől indulni a nagyobb szemcseméret felé, és így megtalálhatja az Ön számára legoptimálisabb megoldást.

Fontos, hogy az őrlőt csak üres tartállyal, vagy működés közben szabad állítani, így biztosítható, hogy ne tegyünk benne kárt.

Az őrlemény mennyisége is sok esetben állítható, ezt hívják kávéerősségnek, aromafunkciónak vagy éppen intenzitásnak. Ezzel az egyszerre leőrölt mennyiséget állíthatjuk jellemzően 7 és 12 g közötti tartományban.

Persze az is lehet, hogy nem a nekünk való kávét isszuk, ekkor érdemes kipróbálni valami újat!

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek