A kerékpárpiac aktuális helyzete

iho   ·   2021.10.04. 12:00

Mégis mi történik a kerékpárpiacon? Miért nem kaphatod meg azt a biciklit, amire vágysz, és miért kell egy-egy alkatrészre is hónapokat várni? A Bikepro.hu kerékpár webshop nyomán most a kulisszák mögé lesünk, hogy megtudjuk, mi is áll a háttérben. 

Ezért lett hiánycikk a kerékpár

Jól sejted, ennek is a Covid-19 az oka. A világjárvány ugyanis a kerékpáriparnak sem kedvezett, ezért nehézkes a kerékpárok, alkatrészek és kiegészítők beszerzése. Hogy mi történt pontosan? Egész egyszerűen mindent felvásároltak! A vírus miatt megnövekedett az emberek szabadideje, amit igyekeztek aktívan eltölteni. Ez mindenképpen pozitívum, csakhogy a kerékpárok így egy csapásra felszívódtak a boltokból. 

A vírus elleni intézkedések az egyes országokban különböző mértékű korlátozásokat eredményeztek. Bizonyos helyeken a szabadban való tartózkodás egyenesen tiltott volt, kivéve kerékpáron. Nem csoda, hogy mindenki biciklit akart venni! A vírus lecsengésével az emberek kerékpár iránti szeretete megmaradt, felfedezték a benne rejlő lehetőségeket. Hiszen környezetkímélő, hatékony, gyors közlekedési eszköz, és testedzésnek sem utolsó.

A vásárlási kedv növekedésének hatásai

Ahogy az borítékolható volt, első körben az olcsóbb bicikliket vásárolták meg, aztán mikor már azok elfogytak, lecsaptak a drágábbakra is. “Ha nincs ló, jó a szamár is” alapon növekedett a kereslet a használt kerékpárok iránt, ami ezek árának drágulásához vezetett. Sokszor egy használt drágábbá vált, mint azelőtt egy teljesen új. Számszerűsítve: a 2020-as kereslet mintegy háromszorosa volt az előző évnek. 

Nos, miután a használt biciklik is kikoptak a piacról vagy megfizethetetlenné váltak, nem volt más lehetőség, mint a meglévő biciklik felújítása. Így a kerékpárszervizek iszonyatosan leterheltté váltak, az eszközöket pedig csak úgy elkapkodták a polcokról. Így egy idő után azok is hiánycikké váltak. Az alternatív lehetőségek kihasználásával azonban megkaparinthatók a kiegészítők, a Bikepro.hu kerékpár webshop csapata minden szükséges alkatrész, így a nehezen fellelhető kerékpárlánc beszerzésében is a segítségedre lehet.

A gyártási folyamatok is befolyásolják a piacot

Bizony, nem csak a kereslet, de a gyártási folyamatok is jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy számos termék nem vagy csak nehezen (volt) elérhető. Köztudott, hogy a kerékpárgyártásban használatos alapanyagokat - mint például a szénszál, a műanyag gyanta, az acél, a titán vagy az alumínium - más iparágakban is alkalmazzák. A kereslet növekedése kitermelési nehézségekhez is vezetett ezen anyagok vonatkozásában. A gyárakban csökkent a produktivitás, akadályokba ütközött a szállítás.

A megoldás a termelékenység fokozásában és a kapacitás növelésében rejlik. Már távolról látszik a kiút, hamarosan helyreáll a rend, és újra belátható időn belül a vágyott kerékpár nyergébe pattanhatsz!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek