A közlekedési morál a vízen se jobb

iho/hajózás   ·   2012.09.13. 08:49

A hírek szerint tüdőembóliát kapott az az 52 éves orosházi vállalkozó, aki vasárnap kora délután a Tiszán Csongrádnál, motorcsónakjában lett rosszul – adja hírül a délmagyar.hu. Szemtanúk azt látták, hogy a hajó egy ideig rendben haladt, majd hirtelen elfordult és fölszaladt a partra. Négy utas könnyebben megsérült, a vezetőt a mentők megpróbálták újraéleszteni, hiába.

A balesetről szóló internetes tudósítás kommentjei között néhány a tiszai közlekedésre panaszkodik, például arra, hogy  „a szentesi strand előtt mutogatja magát a sok újgazdag ficsúr a jetskivel. Talán történnie kell egy ilyen balesetnek ahhoz, hogy felfigyeljenek arra, a vízi közlekedés is elég veszélyes?”

A portál ismerteti a szabályokat: a városok belterületi szakaszain, illetve ott, ahol hullámkeltési tilalom van érvényben – például a kikötőkben – a maximális megengedett sebesség 20 kilométer óránként. Vízisízni elvileg ott szabad, ahol ezt tábla nem tiltja, ám mivel a vontató hajóval legalább 30-ra föl kell gyorsulni ahhoz, hogy a síelő kiemelkedjen a vízből, városi belterületi folyószakaszokon nem szabad ezt a sportot űzni – tájékoztat a folyó teljes hosszán és a Tisza-tavon szolgáló szolnoki Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Kurdics Zoltán rendőr alezredes, kapitányságvezető-helyettes. Jetskivel viszont csak ott lehet közlekedni, ahol erre pályát jelöltek ki, például a Tisza-tavon. – Tapasztalatunk szerint sajnos romlik a közlekedési morál. Egyre több a felelőtlen, a hajózási szabályokat megszegő vízijármű-vezető – nyilatkozik a Délmagyarnak a rendőrtiszt.

A legjellemzőbb szabálysértés, hogy hiányzik valamilyen kötelező tartozék a hajóból, a hullámkeltés, a kötelező gondosság hiánya és az ittas vezetés. Egyre gyakoribb az engedély nélküli vezetés is: többen fénymásolt hajólevéllel közlekednek, vagy nem tartják maguknál az iratokat.

– Szerencsére kevés a vízi baleset, a közlekedési morál pedig a Tiszán semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint a közutakon – ez a csongrádi Kurucz Ferenc korábbi önkormányzati képviselő, rendőrtábornok tapasztalata.

Kapcsolódó hírek