A kozmetikus jelentősége

iho   ·   2021.04.04. 12:00

Miért fontos a megfelelő bőrápolás? Miben segíthet nekünk egy kozmetikus? Hogyan válasszuk ki a megfelelőt? 

Miért fontos a megfelelő szakember kiválasztása?

Az arcbőr megfelelő ápolása nagyon fontos. Szükségünk van a megfelelő bőrápolási rutin kialakítására ahhoz, hogy megelőzzük az aknékat és fertőzéseket, valamint megőrizzük bőrünk rugalmasságát. Minden bőrtípusnak másféle kezelésre van szüksége, emellett sok egyéni eltérés lehet. A megfelelő rutin kialakításához sokszor szakember segítségére is szükségünk van.

Emellett alkalmanként szükségünk lehet arctisztító kezelésre, melynek köszönhetően tisztább, üdébb, frissebb lesz a bőrünk. 

Hogyan ápoljam megfelelően a bőrömet?

A megfelelő bőrápolási rutin arctisztításból és hidratálásból áll. Miért fontos az arc tisztítása? Mert a bőr felületén maradó smink és kosz egyrészt eltömíti a pórusokat, másrészt hozzájárul a baktériumok elszaporodásához. Bizonyos fajta baktériumok kifejezetten gyorsan el tudnak terjedni a bőrön. Ennek eredményeként mikrogyulladások alakulhatnak ki, melyek pattanások formájában jelentkeznek. 

De nem csak a baktériumok és fertőzések elkerülése fontos. A bőr egészsége és rugalmassága is az. Ezért megfelelő hidratálókrémeket, alkalmanként vitaminos pakolást is érdemes használnunk.

Bőrünk állapotára életmódunk is hatással van. Folyadékfogyasztásunk, étkezésünk és persze maga a mozgás is. 

Mit tegyek, ha fertőzés alakult ki a bőrömön?

A gyulladt, aknés bőr könnyen el tud fertőződni. A baktériumok hatására kialakult felülfertőzés igen kellemetlen lehet. Duzzadt, akár több centiméteres gyulladt bőrfelület jellemzi ezeket a fertőzéseket. 

Kifejezetten veszélyes lehet a szemünk és a szánk közötti, majdnem tenyérnyi háromszögben kialakuló fertőzés. Ugyanis itt sok fontos ér és nyirokér fut. 

A felülfertőzött, gyulladt bőr kezelése már jóval összetettebb, mint az aknés mikrogyulladások, azaz kisebb pattanások kezelése. Sokszor a fertőtlenítő és antibiotikumok kombinált használatára van szükség. 

Ilyen helyzetben kozmetikust, gyógykozmetikust vagy bőrgyógyászt kell felkeresnünk. Előfordulhat, hogy a kialakult hegek miatt bőrsebészhez kell fordulnunk.

Hogyan válasszam ki a megfelelő kozmetikust?

A megfelelő kozmetikus egyaránt segít a testreszabott bőrápolási rutin kialakításában, a bőr tisztításában, az aknés bőr kezelésében, ha pedig szükséges, a felülfertőzés kezelésében. De hogyan találjuk meg a megfelelő kozmetikust?

Egy jó kozmetikus arról ismerszik meg, hogy nagyon odafigyel a higiéniára. Ez alapvető elvárás. Emellett odafigyel az egyéni sajátosságokra is, hogy minél több információja legyen bőrünk igényeiről, a bőrt érő hatásokról. Figyelembe veszi az életmódunkat, táplálkozási szokásainkat, és felhívja a figyelmet arra, ha ezek negatívan hathatnak a bőrünkre.

Segít abban, hogy megtanuljuk megfelelően ápolni a bőrünket, és megbeszéli velünk az aktuális kezeléseket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek