A különleges élmények örökre velünk maradnak

iho.hu   ·   2024.05.10. 12:00

A tárgyi eszközökkel, kézzelfogható ajándékokkal szemben az élményeket senki nem veheti el tőlünk, sokkal jobb “befektetésnek” bizonyulnak, amelyekre mindig örömmel fogunk visszagondolni. Természetesen a megkeresett pénzét mindenki szeretné valami olyan dologra költeni, ami boldoggá teszi.

A tudomány is az élmények mellett áll

Több kutatás is bizonyította már, hogy nem a tárgyak, hanem az élmények teszik inkább boldogabbá az embereket. Lehetőségből pedig bizony lehet válogatni. Ha igazán különleges élményt keresünk, akkor érdemes az extrémebb, nem éppen hétköznapi fajták között nézelődni. 

Például tandemugrás ajándékba is adható a Tandemugrás - Millennium Tandem Team segítségével. Sokak szemöldöke már ettől a mondattól felszalad, pedig, ha jobban belegondolunk, ettől tökéletesebb és hatásosabb élmény kevésbé létezik. Pláne, ha egy tárggyal hasonlítjuk össze. Persze mindenkinek van olyan eszköze, amire már régóta vágyakozik, és ha végre sikerül megvásárolni, az egy nagy boldogságlöketet tud adni.

Ez az érzés azonban viszonylag gyorsan elmúlik, az élmények viszont örökké velünk maradnak. Ha egy izgalmas napban van részünk, ahol olyat tapasztalatunk, mint előtte még soha, azt még hosszú évekkel később is garantáltan mesélni fogjuk az ismerősöknek, barátoknak, munkatársaknak és családtagoknak. Ennek az oka nagyon egyszerű: az anyagi javakhoz nagyon gyorsan hozzászokunk, ha pedig valamire régóta vágyunk és végre megszerezzük, azonnal magasabbra tesszük a lécet.

Természetesen az élményeket is sokan gondolják múlandó dolgoknak, hisz sokszor 1-2 óra alatt “túl vagyunk” rajta. Azonban az adrenalin és a boldogság, amit biztosítanak, nem csupán pár percig lesz velünk, mivel több kutatás is rámutatott arra, hogy ezek az élmények az identitásunk részévé válnak. 

Már a tervezés is örömet okoz

Vegyük csak a tandemugrást alapul. Ha valaki még soha nem ugrott, már önmagában az elhatározás is nagy boldogságot és izgalmat vált ki belőle. Amint megvan az időpont, utána sokan csak számolják a hátralévő napokat. Utazás a reptérre, az eligazítás, felszállás a repülőre, elemelkedés a földtől. És akkor itt még meg sem történt “a lényeg”, az ugrás, csupán az előkészületeken estünk át, de máris tele vagyunk adrenalinnal, boldogsággal, felejthetetlen emlékekkel.

Amit pedig az ugrás során fogunk tapasztalni, az még erre az egészre rátesz egy lapáttal és még hónapokkal később is beleborzongunk majd, ha visszaemlékezünk a szabadesés pillanataira.

Egyedi és megismételhetetlen

Az élmények sosem lesznek összehasonlíthatóak és megismételhetőek, pláne az első alkalmak. Igaz ez a tandemugrásra és más kikapcsolódási formákra is. A tárgyak is nagy örömet képesek okozni, de a hatása viszonylag gyorsan elmúlik, pláne egy nagy, egész napos élményhez képest. Ha pedig másokat akarunk meglepni valamivel, akkor mindenképpen érdemes valami felejthetetlen programot kitalálni.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek