A kutyusok kiképzése és oktatása

iho   ·   2023.02.06. 13:00

A kutyák az állatvilág nagyon különös teremtményei. Nagyon hosszú ideje az emberekkel élnek, és ennek során kölcsönös előnyöket élvezett mindkét fél. Sokak szerint a legjobb barátaink, nagy szeretettel és odaadással viseltetnek irányunkban. Persze ahhoz, hogy a modern világ kihívásaihoz is alkalmazkodhassanak, sokféle helyzetben biztonságban érezhessék magukat, tanulásra és kiképzésre van szükségük. Ebben segíthet számos kutyakiképzési módszer és kutyaiskola.

A nevelés és a képzés fontos

A Falatozoo.hu állateledel webáruház okos kutya kategóriájából számos, a kutyakiképzés során nagyon jól használható eszközt beszerezhetsz, amelyekkel sokkal könnyebb és hatékonyabb lehet számotokra az együtt töltött idő.

Egy kiskutyát már a megismerkedéstől kezdve irányít és nevel a gazdi a jelenlétével, az odafigyelésével, a szeretetével. A tudatos kiképzés során pedig célzottan lehet nagyon fontos, a kutyus és a gazdája, illetve a családja életét megkönnyítő készségeket és képességeket elsajátítani és elsajátíttatni, amelyekkel biztonságosabb és elégedettebb lesz minden egyes nap.

A kutyakiképzés hatékonysága igen hamar meglátszik egy állaton, akár pár hét alatt sokkal engedelmesebb és együttműködőbb lehet. Nem is csoda, hiszen a szeretett gazda elvárásainak ezek az okos állatok meg akarnak felelni. Érdemes ezt mielőbb kihasználni mind a két fél érdekében. 

Kutyakiképzési formák

Sok formája lehet a kutyák kiképzésének. Az egyik, amikor a tréner látogat el a gazdi otthonába, és ilyen esetekben a kutyust nem kell idegen helyre elvinni, ahol esetleg nem érzi magát otthonosan. Félénk ebek esetén ez nagyon jó lehetőség és a tapasztalatok szerint eredményes is.

Persze annak is van előnye, ha idegen környezetben, kutyaiskolában történik a képzés. Itt is több lehetőség közül lehet ma már választani. A kutyapanziók és a kutyanapközik is kínálnak képzéseket, ahol remek lehetőség van a kutyák szocializációjára és az elemi szabályok megtanulására is egyben. Speciális tanítást is vállalnak a jó kutyaiskolák: személy- és vagyonőrző kutyák, valamint vadászkutyák oktatását például.

Miért is fontos?

Napjainkban nagyon sok kutyus városban él, de a vidéki ebek közül is sokan nem csak a ház körül töltik mindennapjaikat. A négytappancsosoknak a pórázhoz szoktatással kezdődik a tanítása, amit már kölyökkorban illik és érdemes elkezdeni. Emellett nagyon fontos, hogy a gazdi hívására csapot-papot otthagyva azonnal visszajöjjön a kis szőrmók barát. Türelem, szeret és jutalomfalatok kellenek ehhez a folyamathoz. Ugyanilyen fontos a helyben maradás, állás és ülés megtanulása is és több fajta esetében az engedelmességi gyakorlatok.

Egy jól nevelt, jól szocializált kutyával sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek a napok. Rengeteg helyre elviheted, mert biztos lehetsz abban, hogy úgy viselkedik majd, ahogy azt elvárod tőle: megbízhatóan és engedelmesen.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek