A legelterjedtebb levegő-víz hőszivattyúk előnyei

iho   ·   2023.05.08. 12:00

A levegő-víz hőszivattyúk kiváló alternatívát jelentenek a hagyományos fűtési rendszerekhez képest, hiszen hatékonyabb, környezetbarátabb és gazdaságosabb megoldást nyújtanak. 

A technológia megújuló energiák használatán alapul, a hőszivattyús rendszer a környezet hőjével működik, és a hő átalakítása révén megfelelő hőmérsékletet biztosít az otthonokban. A hőforrástól függően különböző típusait különböztethetjük meg, a legnépszerűbb választás a külső levegő hőjét hasznosító levegő-víz hőszivattyú. Miért éri meg a telepítése? Milyen előnyöket kínál?

Mi a levegő-víz hőszivattyú?

Maga a rendszer egyszerű kialakítású, 4 fő egységből áll: egy kültéri egységből, amely a levegőt hűti vagy melegíti, egy belső egységből, amely a helyiségek hőmérsékletét szabályozza, valamint egy hőhordozó közegből és egy elektronikus vezérlőegységből. Válaszd a Zone Klíma minőségi hőszivattyúit, hogy hosszú éveken keresztül élvezhesd a rendszer kínálta előnyöket!

A rendszer működése egyszerű alapelven nyugszik, vagyis a kinyert hőenergia hőcserélőn keresztül áramlik át a hőhordozó közegen, ahonnan aztán eljut a hőleadókba, valamint a melegvíz-tartályba. A kültéri egységben található kompresszor és párologtató melegen tartják a levegőt, amely aztán eljut a belső egységhez, hogy fűtse vagy hűtse a helyiségeket. Amikor hűtésre van szükség, a rendszer fordított üzemmódban működik, és az akkumulált hő eltávolításra kerül. 

Az elektronikus vezérlőegység felelős a rendszer működéséért és a kívánt hőmérsékletének ellenőrzéséért, így biztosítva a rendszer hatékony és gazdaságos működését.

Miért a levegő-víz hőszivattyú a legnépszerűbb?

A levegő-víz hőszivattyú telepítése nem igényel előkészületeket, szemben a talajvíz hőjét hasznosító víz-víz vagy a földhőt használó geotermikus hőszivattyúkkal, amelyek telepítése előtt költséges próbafúrásokat kell végezni az alkalmazhatóság megállapítására. 

A levegő-víz hőszivattyú kis helyet igényel, ráadásul szinte bárhová telepíthető, és akár -25 °C-on is hatékonyan működtethető, így hazánkban is nagyszerű megoldás.

Energiahatékony és gazdaságos, a működtetéshez szükséges 1 egységnyi elektromos energia segítségével 4-5 egység hőenergiát termel, így lényegesen hatékonyabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek, a fűtésszámla lefelezhető.

Karbantartási igénye alacsony, emellett hosszú élettartamot (15-25 év) garantál. 

Megéri-e levegő-víz hőszivattyút alkalmazni?

Új építésnél nem lehet kérdés a levegő-víz típusú berendezés használata, hiszen előnyei messze meghaladják a hagyományos rendszerek által kínált előnyöket, és bekerülési költsége a várható élettartamra vetítve kedvező, főleg, ha támogatás is felvehető rá. 

A hőszivattyúk elsősorban az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel működnek hatékonyan, így meglévő padlófűtés esetén nagyszerű megoldás, de akár radiátorokkal is működtethető, azonban ez esetben a rendszer megfelelőségét alaposan meg kell vizsgálni gazdaságossági szempontból is.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek